Kleed het voorjaarsterras aan met groene planten en bloeiende struiken

Na een echte winter met sneeuw en ijs is het tijd voor het voorjaar.  Genieten buiten op het balkon of terras van de eerste warmere dagen.

Maak al vroeg een ‘groene oase’ door te kiezen voor  een mix van fris lentegroen en vrolijke voorjaarsbloeiers. Bloeiende struiken zijn altijd leuk. Vroeg in het jaar zorgen uitlopende blad- en bloemknoppen al snel voor dat echte lentegevoel.

Rododendrons dragen vanaf half april hun steentje daaraan bij. Met hun mooie, grote bloemen zorgen ze voor een zee van kleur op het terras. Ze zijn er in teer wit, mooie pastelkleuren geel, zalm, lila en roze tot heldere kleuren oranje en rood. Vaak zijn de bloemen ook tweekleurig. Er zijn er met enkele en dubbele bloemen. Rhododendron ‘Persil’ heeft mooie zuiver witte bloemen met een kenmerkende gele vlek en is heel winterhard. Rododendrons houden van humusrijke, zure grond. Geen nood als de grond in de tuin niet geschikt is. In een pot met de juiste grond, doet hij het prima.

Combineren

Gebruik de subtiele kunst van het combineren. Coniferen zorgen het hele jaar voor de groene aankleding van het terras. Ze vormen de rustige basis, waar de bloeiers mooi tegen uitkomen. Vooral de coniferen die klein blijven of langzaam groeien doen het uitstekend in potten en bakken. Ze zijn er in verschillende kleuren en vormen. Leuk om met elkaar te combineren én met andere planten.

Spannende bladplanten

Een oneven combinatie is net wat spannender, of dat nu gaat over aantallen of verschillende soorten planten. Hosta’s zijn niet alleen mooi in de tuin, maar juist ook in een pot. De pot vormt een extra barrière voor de slakken, die er graag van eten. Hosta’s zijn spannende bladplanten. Ze zijn er van mini tot enorm. De kleuren van de sierlijke lancet- of hartvormige bladeren variëren van effen groen of blauwgroen, geel of zelfs wit tot bladeren en met of zonder rand of tekening in één van de kleuren. Kies een paar hosta’s in pot om te combineren. Bijvoorbeeld een groene met blauwgroene rand of wit met een blauwgroene tekening.

Lees meer  Tuintrends voor de herfst

 

Lees ook: