Natuurlijk en vertrouwd

Eenheid met de natuur, veel hout en een ongekende sfeer kenmerken Scandinavische manier van bouwen, die ook in Nederland snel aan populariteit wint. Wie door Noorwegen, Zweden, Denemarken of Finland heeft gereisd, zal het wel zijn opgevallen: de prachtige huizen die naadloos aansluiten bij het landschap. Mooie veranda’s en balkons, overhangende daken, veel ruimte en nostalgische houtbouw bepalen het beeld. Het zijn woningen met een natuurlijke en gezellige uitstraling waarin je je meteen thuis voelt.

Cosy karakter

Het cosy karakter van de Scandinavische manier van bouwen, vind je ook terug in de opzet van de dorpjes. Vergeefs zul je er zoeken naar schuttingen, muurtjes, hekwerken of andere erfafscheidingen. Een slimme positionering van de woningen garandeert privacy, terwijl de afwezigheid van de erfafscheidingen het gemeenschapsgevoel bevordert. Het is een compleet tegenovergesteld beeld van de situatie in de doorsnee Nederlandse wijk, waar iedereen zich terugtrekt op zijn eigen, afgebakende enclave.

Groene lifestyle

De Scandinavian way of life heeft inmiddels ook in Nederland veel aanhangers gekregen. Een groene lifestyle is ‘in’ en daar past de Scandinavische manier van bouwen natuurlijk perfect bij. Gespecialiseerde bedrijven als bijvoorbeeld Finnhouse bouwen traditionele en moderne houtskelet- en logbouwwoningen die zo uit Scandinavië lijken te zijn geïmporteerd.
Het nieuwbouwproject De Blauwestad in Groningen verheft de Scandinavische manier van leven zelfs tot kunst. Op twee eilanden in De Blauwestad verrijzen exclusieve Scandinavische woningen. Om het noordelijke gevoel helemaal compleet te maken, hebben de eilanden een geaccidenteerd karakter gekregen. Een waar Walhalla voor mensen die dagelijks de Scandinavische sfeer willen opsnuiven zonder dat ze daarvoor moeten emigreren.

Lees ook:
Neem een abonnement op Vivenda
Doe hier inspiratie op over diverse tuinen
Informatie over de mooiste kamerplanten

 

Lees meer  Basisvormen voor een tuinontwerp, ordenend