Hart van de tuin

In Nederland ligt er naar schatting zo’n 300 miljoen vierkante meter gazon en dat is niet vreemd. Een mooi gazon is het hart van de tuin en geeft de tuin ruimte en vorm. Het is een plek waar kinderen en huisdieren heerlijk kunnen spelen en waarbij bloeiende planten nog beter tot hun recht komen.

Gezond gazon

Het gazon maakt een enorme revival mee en steeds vaker worden tuintegels en tuingrind vervangen door gras. Dat komt niet alleen door het fraaie aanzicht dat gras biedt. Gras is ook gezond!
Het zet namelijk net als planten en bomen CO2 om tot zuurstof. De jaarlijkse CO2-opname en zuurstofproductie van een hectare gras is echter groter dan die van bijvoorbeeld een hectare bos. Alle kleine gazonnetjes dragen dus bij. Een goede waterhuishouding is een andere reden om voor gras te kiezen. Regenwater kan direct de grond in in tegenstelling tot bij een betegelde ondergrond.

Gazontype

Hoewel er ruim duizend verschillende soorten grassen zijn, maakt men een indeling op basis van gazontype. Een siergazon bestaat uit soorten met zeer fijne grassprieten die dicht tegen elkaar groeien. Omdat het actief gebruikt wordt, bestaat het speelgazon uit wat grover ogende, extra sterke grassoorten. Een schaduwgazon vraagt om soorten die met minder licht uit de voeten kunnen.

Groei

Afhankelijk van de temperatuur groeit gras van het vroege voorjaar tot in het late najaar. In de koude wintermaanden is het gazon in rust. Vanaf het voorjaar kan het gras wel zo’n 5 cm per week groeien.

Aan de slag

Op een mooie lentedag is het prettig om zelf buiten actief zijn. Het is minstens zo gezond als een bezoekje aan een sportschool. Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat tuinieren stress tegengaat. Dat komt goed uit want een gezond gazon vraagt wel een beetje onderhoud. Dankzij nieuwe, slimme producten kun je fluitend aan het werk. Zo blijft er meer tijd over om te genieten!

Lees meer  Roest voorkomen en bestrijden