In de herfst- en wintermaanden zijn tuinvogels nog meer op je hulp aangewezen. Om de lange, koude nachten te kunnen overleven moeten ze al hun vetreserves aanspreken. Overdag hebben ze maar kort de tijd om voedsel te vinden om die tekorten weer aan te vullen, bovendien slinkt het natuurlijke aanbod snel. Help tuinvogels door het aanbieden van vogelvoer met een geschikt voedersysteem.

Verschillende voedersystemen

Het type voedersysteem dat je best gebruikt, verschilt per situatie. Je moet weten welke soorten vogels er al in je tuin aanwezig zijn, en welke soorten je graag eens wilt aanschouwen. Van daaruit kan je dan gaan bepalen welk voedersysteem het best zal werken in jouw tuin. Elk vogeltje heeft namelijk zijn eigen manier van eten, net zoals bij ons.

Voedertafel als voedersysteem

Voedertafels zijn populair bij veel soorten vogels, zeker bij vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken. Denk daarbij aan de roodborst, de heggenmus, winterkoning, vinkachtigen of de merel. Een goede voedertafel heeft opgehoogde randen tegen het wegwaaien van voedsel, een snelle afvoer van water, is makkelijk schoon te maken en heeft geen dak.

Voedersilo’s

Voedersilo’s – doorzichtige kokers van UV gestabiliseerd polycarbonaat – zijn geliefd bij bijvoorbeeld mezen en groenlingen. De silo’s zijn sterk en gaan jarenlang mee. Het grote voordeel is dat het voer in de silo droger blijft en dus langer houdbaar is.

Pindasilo’s

Pindasilo’s zorgen dat je pinda’s op een veilige wijze kunt aanbieden. Geschikte pindasilo’s zijn voorzien van fijnmazig gaas. Dit gaas geeft vogels houvast en zorgt ervoor dat ze er geen hele pinda’s uit kunnen nemen. Jonge vogels kunnen hier namelijk in stikken.

Voederhuisjes

Voederhuisjes zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn huisjes om op te hangen, op paal en zelf om met zuignappen op het raam te bevestigen. In de voederhuisjes kunnen zaden of vetproducten zoals pindacakes en vetblokken worden aangeboden. Ook zijn er voederhuisjes waarin je vetproducten en zaden gecombineerd kunt aanbieden.

Lees meer  Vaste planten in de winter

Nog een paar tips!

  • Verdeel verschillende voedersystemen en voersoorten over je tuin, zo trek je veel verschillende soorten vogels aan.
  • Reinig de voedersystemen regelmatig.
  • Zet ook in de winter waterschaaltjes neer voor tuinvogels. Is het water bevroren, vergruis het dan.
  • Hang nestkasten op, het liefst al in het najaar. Zo kunnen vogels deze gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats.
  • Reinig de voedersystemen regelmatig en zorg dat de voederplaatsen gevuld blijven. Zo gebruiken de vogels niet onnodig energie door tevergeefs naar je tuin of balkon te vliegen.

Wil je graag je eigen vogelvoer maken? Maak dan eens vetbollen zelf!

 

Onze favoriete nestkasten: