Gouden tips

Iedereen heeft groenten nodig om voldoende vitamines binnen te krijgen. Daarom hier een aantal groentetips voor een goede oogst…

Raapsteel zaaien

De teelt van raapsteeltjes, ook wel keeltjes of snijkool genoemd, is al van oudsher een geliefde voorjaarsteelt. Het is een kortdurende kweek van koolsoorten die als bladgroente geoogst kunnen worden. Je kunt zaad gebruiken van meirapen, Chinese kool of koolrapen. De zakjes zaad die als “raapsteel” verkocht worden bevatten rassen van deze koolsoorten, die speciaal geschikt zijn om als bladgroente te oogsten. Gewone Groene is het meest geteelde ras. Daarnaast is er ook gele raapsteel die wat zachter van smaak is. Rucola is officieel een andere groentesoort, maar eigenlijk is het gewoon een pittig soort raapsteel. En tot slot heb je nog Namenia, een snelgroeiende zachte soort raapsteel met ingesneden blad die een hoge opbrengst levert.

Je kunt starten met de teelt in februari onder glas of folie en vanaf maart buiten. Zaai rijtjes met een onderlinge afstand van 10 cm. Door van begin februari tot half april om de twee weken te zaaien, oogst je vanaf begin april tot eind mei heerlijke verse raapstelen.

planten, sla, moestuin, groente, tips

Start slateelt

Hoewel het in februari nog flink kan vriezen, kun je toch al met de teelt van sla starten. In de eerste helft van de maand is het nog nodig om binnen op een verwarmde plaats te zaaien, maar in de tweede helft kan dat al in de kas, platte bak of tunnel. Dat zaaien doe je in een zaaibakje, waarbij je na opkomst de jonge plantjes verspeend naar een potje. Dat kan een bloempotje of bekertje zijn, gevuld met potgrond of een vierkant potje van samengeperste potgrond. Ook is het mogelijk om direct op een pot te zaaien. Vanaf half maart kun je de slaplantjes uitplanten in een kas of platte bak of buiten onder folie. In het voorjaar is het wel altijd zaak om goed naar het weer te kijken en niet alleen maar op de kalender te letten. Laat het weer het toe, dan kun je wat eerder zaaien of planten. En bij slecht weer is het beter de planten wat langer binnen te houden.

Lees meer  Moestuinieren met kinderen

Vroege bloemkool zaaien

Bloemkool is nog steeds één van de populairste groenten in Nederland. Als je vroeg in de zomer rond eind juni/begin juli bloemkool wilt eten van eigen teelt, dan moet je in februari met de zaai in kas of platte bak beginnen. Dat kan in zaaibakjes of direct op een pot. In de tweede helft van april kunnen de bloemkoolplanten buiten de grond in op een afstand van 60 x 50 cm. Voor deze teelt zijn de rassen Mechelse vroege of Alpha goed geschikt. Bloemkolen hoeven niet wit te zijn. Wil je een groene, teel dan het ras Alverda en er zijn ook violetkleurige bloemkolen, bijvoorbeeld van het ras Violet Queen F1 hybride.

Laatste oogst aardpeer

De aardpeer is een wat minder bekend knolgewas dat familie is van de zonnebloem. Het groeit anderhalf tot drie meter hoog en kan dan ook goed dienen als tuinafscheiding. Als je een mooi bloeiend ras kiest, is het ook een fraaie plant voor de siertuin. De knollen, die geschikt zijn om te frituren of tot puree te verwerken, zijn winterhard. Je kunt ze dus laten zitten tot het moment van consumptie. Februari is in de praktijk wel de laatste oogstmaand. Daarna begint de hergroei van de knol en groeien de uitlopers al weer snel uit. Wil je starten met de teelt, dan zijn februari en maart de beste maanden om te planten. Door alleen de grootste knollen te oogsten en de kleinere te laten zitten, groeit er weer een nieuw gewas op dezelfde plaats. Zo kun je van de aardpeer een continuteelt maken. Het is wel zo dat als je weer van de aardpeer af wilt, je ieder klein knolletje moet zien te oogsten, want anders kan het een lastig soort onkruid worden.

aardpeer, groente, moestuin