Je hebt het misschien wel eens vaker gezien: kale stukken grond waar de gemeente al jaren lang niks mee doet. En opeens staat het de volgende dag vol met bloemen…
Of een rotonde met gras dat al maanden niet gemaaid is, die er opeens weer schitterend uitziet. 

Dit is guerrilla tuinieren, oftewel: mensen die stiekem verwaarloosde plekken opknappen met bloemen, planten en nog meer groen.

Guerrilla tuineren?

Vergis je niet, guerrilla gardening word het al een tijdje gedaan. Online zijn er al veel websites en fora over dit onderwerp. Mensen spreken hier met groepen af om bepaalde plaatsen op te knappen.

Zelf aan de slag

Buiten het direct plaatsen van bloemen en planten, zijn er nog meer manieren om dit te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld plekken waar je als burger niet mag komen. Wat doe je dan? Maak een zaadbom! Dit is een mengsel van aarde, klei en zaden die je bijvoorbeeld over een hek kunt gooien op dat kale plantsoen.
Voor sommigen zijn zelfs zaadbommen niet genoeg. Zij willen overal in de stad schitterende bloemen. Zij nemen een latexvrije ballon, vul deze met zaadjes en helium en laten ze opstijgen. Voor degenen die dit ook willen doen: gebruik geen latex ballonnen, die zijn slecht voor dieren.

Boekentip

zaadbommenGepassioneerde ‘seedbomber’ Josie Jeffery toont 13 manieren om een zaadbom te maken.
Hiermee kun je gewoon je omgeving opfleuren en dieren en insecten lokken, maar je kunt ze ook gebruiken om je eigen voedsel te verbouwen.

Daarnaast bevat het boek een uitgebreide plantengids om zaadbomplanten te leren herkennen en op te kweken. De wereld mooier maken was nog nooit zo gemakkelijk! Lees er hier meer over.

Lees meer  Kleur in de tuin