Een kleurrijke tuin met allerlei bloemen in prachtige potten is een lust voor het oog. Maar om deze mooie look te behouden, is het belangrijk om de juiste zorg te bieden. In dit artikel delen we handige tips om de levensduur van je buitenplanten in bloempotten te verlengen. Zo blijft de tuin het hele jaar door stralen!

1. De juiste pot kiezen

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste pot. Zorg ervoor dat de bloempot groot genoeg is voor de wortels van de plant en dat het drainagegaten heeft. Een te kleine pot kan leiden tot beperkte groei, wat vooral bij winterharde buitenplanten erg zonde is. Een pot zonder drainagegaten zal na een regenbui helemaal vollopen met water, waardoor de bloem of plant kan verdrinken. Ook kunnen de wortels gaan rotten als er te lang een laagje water in de pot blijft staan. Denk dus goed na welk model je aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld een elho bloempot kopen voor buiten om verzekerd te zijn van een goed resultaat. Deze potten zijn ook nog eens erg duurzaam en stijlvol! Het merk heeft een ruim assortiment aan potten van gerecycled kunststof en in diverse formaten.

2. Kwaliteitsvolle potgrond gebruiken

Investeer in hoogwaardige potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Goede potgrond zorgt voor een optimale luchtcirculatie rond de wortels en bevordert een gezonde groei. Overweeg om organische meststoffen toe te voegen om de voedingswaarde nog meer te verhogen.

3. Juiste hoeveelheid water geven

Ook buitenplanten hebben water nodig. Voornamelijk tijdens de droge periodes is het belangrijk om regelmatig water te geven, maar pas hierbij op voor overbewatering. Controleer de vochtigheid van de grond voordat je water geeft en geef de grond voldoende tijd om op te drogen. Dit voorkomt wortelrot en andere problemen.

4. Bescherming tegen weersomstandigheden

Buitenplanten kunnen vatbaar zijn voor diverse extreme weersomstandigheden. Zet de potten daarom op een beschut plekje als dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer het hard waait of wanneer de zon fel schijnt op een hete dag.

Lees meer  Welke zonwering voor buiten past het beste bij jouw wensen?

5. Overwinteren met zorg

Tijdens de koude maanden is het belangrijk om de planten en bloemen voor te bereiden op vorst. Maak gebruik van vorstbestendige plantenbakken of wikkel de potten in met noppenfolie om te voorkomen dat ze barsten bij bevriezing. Je kunt sommige planten ook tijdelijk in huis neerzetten.

6. Regelmatig onderhoud

Houd de bloemen en planten goed in de gaten. Controleer regelmatig op ongedierte en check of het water nog goed kan weglopen onderin de bloempot. Hoe sneller je kunt ingrijpen bij problemen, hoe langer de planten mooi blijven.