Klimplanten, en vooral vroegbloeiende klimplanten, zijn van nature lichtzoekers. Ze werken zich op allerlei manieren omhoog naar het licht. Er zijn zelfhechtende klauteraars, slingerplanten en leiplanten die met lange ranken tegen muren, groene wanden, klimsteunen en door bomen en hoge struiken kunnen worden geleid.

Speciale aandacht voor vroegbloeiende klimplanten

Zeer rijk en vroeg in het jaar maart-april-mei bloeien kleinbloemige soorten zoals Clematis alpina met prachtige blauwe tot violette ‘Frances Rivis’, ‘Pamela Jackman’, rozerode ‘Ruby’ of  witte ‘White Moth’, ‘Willy’ bloemen.

C. armandii uit China bloeit met grote trossen geurende, roomwitte bloemen. De zeer winterharde C. macropetala heeft violetblauwe bloemen ‘Purple Spider’ paarsviolette, gevulde; ‘Maidwell Hall’ gevulde, lavendelblauwe.

Het meest bekend zijn de vele vormen van C. montana witte bloemen uit de Himalaja, vooral de cultivars uit de var. rubens-groep: ze groeien krachtig en vormen massa’s roze tot rode bloemen. Uitstekende cultivars zijn o.a. ‘Broughton Star’, ‘Elizabeth’ verrukkelijke geur!, ‘Fragrant Spring ‘ idem, ‘Marjorie’ halfgevuld, ‘New Dawn’ en ‘Pink Perfection’. Stuk voor stuk echte aanraders.

Klimmers voordelen

Vroegbloeiende klimplanten fleuren niet alleen je tuin al vroeg in het jaar op, maar ze vervullen een hele serie belangrijke functies in de tuin, bij huizen en andere bouwwerken. Klim- en slingerplanten filteren enorm veel fijnstof uit de lucht, vormen een rijk leefgebied voor tal van insecten en zijn nestel-, voer- en schuilplekken voor vogels.

Bladhoudende klimplanten kunnen een extra isolatielaag vormen tegen gevels. Sommige klimopsoorten kunnen makkelijk 12 meter hoog en breed uitgroeien.

Vroegbloeiende klimplanten kunnen ook lelijke objecten prachtig overgroeien  en tuinwanden, schuttingen, prieeltjes en pergola’s begroenen. Als ze door stuiken en bomen mogen groeien, kunnen hun bloemen daaraan kleur en geur geven op momenten dat die planten zelf niet bloeien. Maar het allerbelangrijkste van klimplanten is misschien wel dat ze hoogtewerking geven aan een tuin, het zijn derde-dimensieplanten, terwijl ze bij hun voet bijna geen ruimte innemen.

Lees meer  Tuintrend Let me glow garden

Voorbeelden van klimtechnieken

De echte alpinisten onder de klimplanten zijn de zelf-hechters zoals klimopsoorten Hedera en wilde wingerd Parthenocissus die met hechtvoetjes, zuignapjes of hechtwortels zichzelf aan ieder niet te glad oppervlak vasthechten.  Ook de trompetklimmers Campsis met hun prachtige gele, oranje of rode bloemen, en de klimhortensia Hydrangea anomala subsp. petiolaris horen daarbij.

Er zijn ook soorten die zich met blad- of takranken vasthouden. Dat zijn soorten die ook goed tegen een  draadwerk groeien, bijv. bosranken Clematis, passiebloemen Passiflora, de prachtrank Eccromocarpus en de druif of wijnstok Vitis. Er zijn ook sierdruiven met schitterend kleurend blad.

Verder zijn er slingerplanten die zich met windende twijgen spiralend om allerlei soorten klimsteunen omhoog werken. Er zijn soorten die door de diktegroei van die windende ranken levende takken en stammen van hun steun verlenende gastheren kunnen afknijpen en bijv. regenpijpen kunnen samendrukken. Vooral blauweregen Wisteria en de boomwurger zo heet hij echt; Celastrus zijn wat dat betreft berucht. Tegen pergola’s e.d. groeiend zijn ze uiteraard probleemloos en prachtig. Sommige soorten slingerplanten winden rechtsom, andere linksom.

Wat vroegbloeiende klimplanten nodig hebben 

Wat vroegbloeiende klimplanten nodig hebben is natuurlijk iets om tegenaan te klimmen. Maak bijvoorbeeld tegen muren klimrekken en draadconstructies van roestvast draad op afstandhouders. Rond palen, zuilconstructies, pergola’s of boomstammen kan grofmazig gaas worden aangebracht.

Vlechtmatten, gegalvaniseerd of gecoat,  van bijvoorbeeld betonijzer werken ook prima. Plant altijd in verbeterde, goed voedzame en goed losgemaakte, niet te droge grond. Leid klimranken zo nodig naar de klimsteun toe. Maak bosjes ranken los. Let bij het aanbinden op de juiste windrichting links- of rechtswindend van de planten.

Redactie: colour-your-life.nl       

Lees ook: