Steeds meer mensen kiezen voor een groene haag als erfscheiding. Prachtig, maar op tijd snoeien is nodig om je groene erfafscheiding compact en goed in model te houden. 
Anders zal de haag de tuin in groeien en de andere planten steeds minder ruimte gunnen. Een te hoge haag haalt bovendien het zonlicht uit de tuin.

Hagen en heggen snoeien, hoe vaak en wanneer

Wanneer snoei je een haag?

Als het einde van de maand juni is genaderd dan is in de tuin duidelijk te zien dat er heel wat hagen en heesters een snoeibeurt kunnen gebruiken. Al het nieuwe voorjaarsgroen is inmiddels goed uitgegroeid en de jonge scheuten zijn al wat steviger geworden.

  • Het is een algemene regel dat je met het snoeien van de meeste hagen het best kunt wachten tot de langste dag van het jaar. Rond die tijd heeft de plant de sterkste groei gehad en op deze manier volstaat één snoeibeurt.
  •  De perfectionisten onder ons zullen zich echter al snel ergeren aan al die uitgegroeide scheuten en hebben de snoeischaar al tevoorschijn gehaald. Dat is niet erg, maar het geeft meer werk dan nodig is. Omdat bijna niemand op extra werk in de tuin zit te wachten, kun je beter snoeien als de langste dag is aangebroken.
  • Wanneer je liever wat vaker snoeit mag dat gerust, het kost alleen meer werk. Na half september snoeien is voor hagen niet zo’n goed idee meer. Vóór de winter aanbreekt moeten de hagen weer een mooie vorm hebben en als ze te laat gesnoeid zijn zien ze er de hele winter houtig uit.
  • Als er na een strenge winter bruine punten aan het blad komen kunnen die er in het voorjaar nog afgeknipt worden.

Hoe vaak snoei je hagen?

  • Haagplanten die met één snoeibeurt uit kunnen zijn bijvoorbeeld de buxus, taxus, beuk, laurier (Prunus laurocerasus), conifeersoorten en hulst.
  • De liguster zal vaker gesnoeid moeten worden om hem goed in model te houden. Het is een hele snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de 6 weken gesnoeid worden.
  • Coniferen zoals Chamaecyparis en Thuja mogen nooit tot op het kale hout teruggesnoeid worden. Deze soorten hebben geen slapende knoppen en zullen dan nooit meer uitlopen.
  • De buxus, taxus, beuk, laurier, liguster en hulst zullen altijd weer uitlopen, al worden ze tot op de stam teruggesnoeid. Je merkt dus dat je niet wakker hoeft te liggen als er bij het snoeien van deze soorten iets mis gaat.
Lees meer  Je tuin lenteklaar maken: hier moet je aan denken

Vormsnoei van hagen

Ook lenen bovenstaande soorten zich door hun groeiwijze erg goed voor vormsnoei. Daarom waren ze vroeger erg populair in de Italiaanse en Franse tuinstijl. Vormsnoei of “Topiary” is tegenwoordig ook weer mode. Zo’n groen gevormd ornament kan vooral in de winter een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling van de hedendaagse tuin.
Buxus topiary in moderne trendy tuin

Slapende knoppen bij hagen

Haagplanten hebben slapende knoppen die na een snoeibeurt geactiveerd worden. Na de snoei ontstaan dan weer veel nieuwe scheuten die uitlopen en de plant een volle vorm geven. Als er heel lang niet gesnoeid is, zal de plant er na een rigoureuze snoei open en kaal uitzien. Het duurt dan soms jaren voor er weer een mooie dichte haag gegroeid is.

 

Bekijk ook – Video buxus snoeien