Klimop is een heel oude plant. Dat weten we vanuit fossiele vondsten van 60 miljoen jaar geleden. Klimop hoort tot de familie van de Araliaceae. In de Europese flora komen in het wild twee soorten voor: de Hedera helix en de Hedera colchica.

De hoogte in

De Hedera helix is een geweldige klimmer. Hij kan hoogten van 30 m bereiken. Met de kleine borstelvormige hechtwortels hechten ze zich aan muren, schuttingen, de schors van bomen of aan berghellingen.

Klimop kan in korte tijd een gevel, hek of schutting bedekken. De bladeren van de klimop vormen namelijk een hoofdstuk apart. Zij vormen een zogenaamde bladmozaïek, omdat ieder blaadje precies past in de insnijding van de andere bladeren om het maximum aan zonlicht te ontvangen. Ze vormen samen een van de muur afstaand vlak zodat regen de muur niet kan bereiken. Klimop houdt het huis in warme zomers lekker koel.

Klimop vermeerderen

Klimop vermeerdert zich door wortelende uitlopers. Maar in eerste instantie groeit hij altijd naar het licht en maakt dan een heel ander soort blad. Bovenaan ontstaan er bolvormige schermen met geelgroene bloemetjes die eind oktober opengaan. Hij is dus één van de weinige herfstbloeiers. Insecten vooral vliegen en wespen zijn er dol op! Tijdens de winter worden er donkerblauwe bessen gevormd die graag door vogels gegeten worden.

Wereldplant

Klimop komt vrijwel in geheel Europa voor, maar ook in Klein-Azië, het noorden van Iran en in Libanon. Hij klimt het liefst in bomen met een grove schors zoals eik, iep en es. Het enige nadeel dat zij ervan ondervinden is dat de hoog opgroeiende klimop te veel licht wegneemt.
Er worden ook bonte en kleinbladerige soorten klimop gekweekt die geschikt zijn voor bijvoorbeeld balkonbakken of als kamerplanten.

Er zijn ook variëteiten die niet klimmen. Eén daarvan is de Conglomerata, een dwergvorm die al meer dan 100 jaar bekend is en geschikt is voor de rotstuin. Daarnaast is er ook de Hedera colchia, inheems in de Kaukasus met bladeren die tot 25 cm groot kunnen worden. Hij blijft struikvormig.

Lees meer  Lage bloeiende hagen

Klimop is makkelijk te vermeerderen en wel door stekken of afleggen. Afleggen wil zeggen dat u een rank in de aarde drukt waar deze dan wortels vormt. Die kunt u na een tijdje dan gewoon losknippen, en u heeft een nieuwe plant. Dit lukt met alle soorten klimop.

Lees ook: