Snoeiwonden ontstaan door het snoeien, maar kunnen ook het gevolg zijn van stormschade. De wonden verhogen het risico op infecties bij de boom. Door het afdekken van snoeiwonden versnel je het helingsproces en voorkom je allerlei ziektes. 

Het helen van snoeiwonden

Een snoeiwond heelt zichzelf vaak prima. Er wordt nieuw weefsel gevormd waarmee de wond gedicht wordt. Maar in de tussentijd kan er toch een infectie ontstaan, zeker wanneer de wond wat groter is. Door het afdekken van snoeiwonden voorkom je het risico op een infectie.

Hoe dek ik snoeiwonden af?

Snoeiwonden kun je het beste afdekken met wondafdekmiddel.

Afdekken van snoeiwonden, wanneer wel en wanneer niet?

Snoeiwonden van bomen met een sterke sapstroom zijn ongeschikt om af te dekken. Hoe vochtiger de snoeiwond, hoe moeilijker de wond af te dekken is. Het afdekmiddel hecht bij zo’n wond niet goed. In zo’n geval kun je beter kiezen voor een ontstekingsbestrijdingsmiddel als wondbalsem.

Het slecht af kunnen dekken geldt ook voor hele kleine wondjes, eerder vanuit praktisch oogpunt doordat ze vanwege hun formaat moeilijk in te smeren zijn. Voor zulke kleine wonden geldt ook dat het risico op infectie kleiner is dan bij grote wonden.

Overige tips snoeiwonden

  • Snoei op een droge vorstvrije dag, snoeiwonden sluiten dan beter.
  • Zorg dat de schaar waarmee je snoeit schoon en scherp is, daarmee voorkom je rafelige wonden.
  • Zaag of snoei net buiten de takring, zo maak je de snoeiwonden zo klein mogelijk.
  • Snoei ieder jaar, daardoor zijn de takken die je wegsnoeit nog dun en zijn de snijwonden klein.
  • Snoei ABC-bomen, waaronder esdoorn (Acer), berk (Butulus), haagbeuk (Carpinus), niet wanneer de sapstroom op gang is gekomen. Het sap blijft dan stromen waardoor de wond niet kan helen.

Deel jouw tip

Heb jij zelf een goede tip voor het verzorgen van snoeiwonden? Laat het weten in de reacties!

Lees meer  Snoeien in januari