Struiken of heesters zijn vaak beeldbepalende elementen in je tuin. Heesters snoeien op de juiste manier en op het goede moment helpt ze mooi in model te houden. Ook voorkom je dat ze te wild uitgroeien.

Denk aan een wijnglas bij heesters snoeien. Dat is namelijk (ongeveer) de vorm die de struik zou moeten hebben. De takken groeien dan om een open midden, vooral voor sterk groeiende heesters is dit model een mooi uitgangspunt. Verder is het belangrijk dat je een heester symmetrisch houdt. Aan beide kanten moet de struik even breed zijn en min of meer dezelfde vorm hebben. Zo kan de heester zich goed ontwikkelen.

Heesters snoeien doe je om de heester gezond te houden. Vandaar dat je kruisende en schurende takken altijd uit de struik knipt. Haal ook meteen de takken weg die naar binnen groeien.

Regels voor heesters snoeien

Als het gaat om heesters snoeien, verdelen we de struiken in twee groepen: bladverliezende struiken en bladhoudende struiken. Regels om goed te snoeien:

  • Probeer te bedenken hoe je de heester graag zou willen hebben en snoei met dit beeld in je achterhoofd.
  • Doe regelmatig een stapje achteruit om het resultaat van het werk van een afstandje te bekijken.
  • Voel je niet verplicht om je planten te snoeien. Als je het niet nodig vindt, doe het dan niet. Er is nog nooit een heester doodgegaan omdat hij niet gesnoeid werd.

Snoeischaar

Grootbladige heesters als laurierkers en sommige cultivars van hulst zien er beter uit als ze met een snoeischaar in plaats van een
heggenschaar geknipt worden. Een heggenschaar beschadigt de heester niet, maar er zullen veel bladeren doorgeknipt worden wat er niet mooi uitziet. Als je ervoor kiest met een snoeischaar te knippen, zal dat wel meer tijd in beslag nemen. Maar het is gemakkelijker om met een snoeischaar een tak door te knippen zonder de bladeren te beschadigen.

Lees meer  Stekken van heesters en bomen

Dit artikel is eerder verschenen in Tuinseizoen oktober 2018. Bestel hier jouw exemplaar.