Een kleurrijk geverfd tuinhuis vrolijkt je tuin op. Maar… het doet niet alleen wonderen voor de uitstraling. Het is ook de sleutel tot een langer leven van je tuinhuis. Heb je er weinig vertrouwen in omdat verf vaak na een jaar alweer bladdert? Of word je al moe van de gedachte aan het werk? Niet nodig! Lees gauw verder voor het geheim achter een prachtig geschilderd tuinhuis dat jarenlang onderhoudsvrij is.

Beitsen of verven?

Welk product kies je? Het is van belang om de juiste productkeuze te maken die past bij jouw houtsoort en de gewenste uitstraling. Tuinhuizen worden over het algemeen gemaakt van zachte houtsoorten zoals grenen- of vurenhout. Dit zijn houtsoorten die gevoelig zijn voor uitzetten, krimpen en scheuren bij veranderingen in vochtgehalte.

Beits wordt vaak gekozen wanneer een natuurlijke uitstraling gewenst is. Bij beitsen blijft de textuur van het hout namelijk mooi behouden, doordat het product in het hout trekt. Beits heeft over het algemeen een damp-open structuur. Daarom wordt het ook wel ‘ademend’ genoemd: vocht kan uit het hout treden. Beits is vaak verkrijgbaar in natuurlijke, halftransparante tinten.

Verf wordt vaak gekozen wanneer de voorkeur wordt gegeven aan een strak, egaal resultaat. De uitstraling is veelal met glans of zijdeglans. Verf legt een filmlaag óp het hout. Het hout wordt afgesloten en is op deze manier beschermd tegen UV-straling en vochtindringing. Verf is over het algemeen geheel dekkend en voorziet het hout van een egale kleur die oneffenheden verdoezelt.

Het beste van twee werelden

Nog niet overtuigd van je keuze? Dat komt goed uit! Er bestaat namelijk een product dat de eigenschappen van beide producten combineert: Zweedse houtverf. Dit product heeft de natuurlijke uitstraling, het gemak en de houtbescherming van beits en de volledig dekkende kleur van verf.

Dit verftype is gebaseerd op de eeuwenoude traditie van kookverf. Dit is een natuurlijke verf die de Zweden eeuwen geleden al maakten van tarwe- en roggemeel, water, lijnolie en aardpigment. Dit verftype bladdert niet doordat het in het hout trekt. Het biedt langdurige bescherming tegen de wisselende weersomstandigheden die de Zweden kennen. De eenvoudige, milieuvriendelijke samenstelling maakt het tot een ideale optie voor het schilderen van je tuinhuis.

Lees meer  Geen groene vingers? Laat ons je helpen met deze tips!

3 praktische verftips die het verschil gaan maken

De juiste verfsoort is dus van belang. Maar er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden wanneer je een onderhoudsvrij resultaat wilt behalen. Hier zijn drie handige verftips.

  1. Het begint met een solide basis. Voordat je begint met verven is het essentieel om je tuinhuis goed voor te bereiden. Controleer het hout op beschadigingen, scheuren of hars en repareer oneffenheden. Heb je een nieuw tuinhuis van vers hout? Laat het dan eerst een paar maanden staan, zodat het hout kan doordrogen tot in de kern.
  2. Schuur het hout goed op. Grondig schuren zorgt voor een goede hechting van de verf. Vanzelfsprekend mag er geen oude, bladderende verf meer op het tuinhuis zitten.
  3. Over hechting gesproken: verf heeft baat bij een schone, vetvrije ondergrond. Reinig het hout zorgvuldig en zorg dat het vet- en stofvrij is voordat je de verf aanbrengt. Spoel zeepresten af met water, zo zit niets de hechting meer in de weg.

Wil je meer tips lezen voor een duurzaam verfresultaat? Moose Färg heeft een uitgebreide pagina met verf- en kleuradviezen voor het verven van jouw tuinhuis.