Het creëren van een duurzame tuin wordt steeds belangrijker voor tuinliefhebbers. Een goede manier om dit te bereiken is door het gebruik van schanskorven. Schanskorven, ook wel bekend als steenkorven, zijn niet alleen visueel een geweldige toevoeging aan je tuin, ze bieden ook tal van milieuvoordelen.

Wat zijn schanskorven?

Schanskorven zijn metalen korven, meestal gevuld met stenen, maar soms ook met andere materialen zoals glasbrokken. Ze worden vaak gebruikt als schutting, maar kunnen ook dienen als decoratieve elementen, tuinbankjes en meer. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen en maten.

Voor welke toepassingen zijn schanskorven ideaal?

Schanskorven bieden uiteenlopende oplossingen voor je droomtuin. Bijvoorbeeld als duurzame schutting, grondkering voor opvangen hoogteverschillen, wanddecoratie, tuinhaard, bloembakken, watervallen, kruidenspiralen of zuilen. In de toepassing als tuinbanken bieden schanskorven duurzame zitplaatsen, en met LED-verlichting voegen ze sfeerverlichting toe. Met verschillende accessoires kun je fraaie elementen toevoegen aan je schanskorven.

Je kunt kiezen voor speciale korven die je zelf kunt ontwerpen en aanpassen aan jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld zelf de lengte, hoogte en diepte bepalen. Ronde schanskorven bijvoorbeeld, kunnen een speelse en dynamische toevoeging aan je tuin bieden, terwijl de kliko-korven je kliko’s op een stijlvolle manier kunnen verbergen.

Wat zijn de voordelen van schanskorven?

  1. Duurzaamheid en lange levensduur: schanskorven zijn gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en vrijwel niet vergaan. De metalen korven roesten niet en de stenen behouden hun kleur en vorm, zelfs na jaren blootstelling aan het weer. Dit betekent dat schanskorven een erg lange levensduur hebben zonder dat je ze veel moet onderhouden.
  2. Gebruik van natuurlijke materialen:  in schanskorven wordt gebruikgemaakt van natuurlijke materialen zoals breukstenen, die voor een kleinere ecologische voetafdruk zorgen, in tegenstelling tot synthetische materialen. Bovendien kunnen de stenen lokaal verkregen worden, wat transportkosten en emissies vermindert.
  3. Waterdoorlatendheid: in tegenstelling tot dichte muren, zijn schanskorven waterdoorlatend. Dit helpt bij de afvoer van regenwater en voorkomt wateroverlast in de tuin. Door het bevorderen van een goede waterhuishouding dragen schanskorven bij aan een klimaatbestendige tuin.
  4. Geluidsisolatie: schanskorven bieden uitstekende geluidsisolatie dankzij hun massieve structuur. Dit is vooral nuttig in gebieden waar je te maken hebt met veel buren of verkeerslawaai. Een geluidsdichte tuin zorgt voor veel meer rust en tuinplezier.
Lees meer  HOW TO | WATER ELEMENTEN UITLICHTEN

Conclusie

Schanskorven zijn een veelzijdige en duurzame toevoeging voor elke tuinliefhebber die op zoek is naar milieuvriendelijke en fraaie opties. Door hun lange levensduur, gebruik van natuurlijke materialen, waterdoorlatendheid en geluidsdichtheid dragen schanskorven bij aan een duurzame en functionele tuin. Of je ze nu gebruikt als schutting, decoratief element of tuinmeubilair, schanskorven bieden tal van toepassingen die zowel praktisch als visueel aantrekkelijk zijn. Hierdoor zijn ze een geweldige toevoeging aan elke moderne tuin.