We vergeten het al eens, maar ook in de tuin staan heel wat waardevolle zaken. Een goede pelletbarbecue kost al snel meer dan duizend euro, om nog maar te zwijgen over je prachtige tuinmeubelen! In de tuin kan er ook altijd iets verkeerd lopen. Daarom is het goed om te weten of jouw woningverzekering ook schade aan zaken in de tuin dekt. Weet in elk geval dat het een en ander per verzekeraar kan verschillen.

Schade aan tuinmeubelen

De woningverzekering omvat een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt in principe de losse spullen die in je woning aanwezig zijn, zoals de bank en de televisie. Een goede inboedelverzekering zal echter ook losse spullen in de tuin of op het balkon dekken. Denk dan bijvoorbeeld aan de tuinmeubelen of aan een zonnescherm. Wat al dan niet gedekt is en tot welk bedrag het een en ander is gedekt, verschilt per verzekeraar en is te lezen in de polisvoorwaarden. Houd er rekening mee dat er vaak beperkingen zijn met betrekking tot welke schadeoorzaken zijn gedekt. Brandschade en bliksemschade wordt bijvoorbeeld vaak gedekt, maar andere oorzaken zijn niet altijd (even goed) gedekt. Er kunnen soms ook extra voorwaarden gelden. Zo kan het bijvoorbeeld dat een elektrische fiets enkel is gedekt indien het op slot staat en/of in een gebouw is gestald, zoals een schuur.

Schade aan bijgebouwen en overkappingen

Ook de opstalverzekering kan bepaalde vormen van schade aan de tuin vergoeden. Zo dekt de opstalverzekering in veel gevallen ook schade aan gebouwen in de tuin, zoals een schuur of een overkapping. Hieraan kunnen wel voorwaarden verbonden zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot de afstand tot de woning. Als de opstalverzekering schade aan de bijgebouwen dekt, is de inboedel van het gebouw meestal ook gewoon gedekt door de inboedelverzekering. Verschillende oorzaken zijn gedekt, waaronder brandschade. Wat op een blijvende manier aan je woning verbonden is, zoals een laadpaal of rolluiken, is over het algemeen ook gewoon gedekt door de opstalverzekering.

Lees meer  Zonnepanelen op een schuur: Een duurzame oplossing voor energieopwekking

Schade aan een slimme deurbel

Een slimme deurbel is een buitenbeentje. De nieuwste generatie deurbellen is namelijk niet op een duurzame wijze aan de woning verbonden. Sommige fabrikanten vergoeden zelf de deurbel of kennen een nieuwe deurbel toe als deze wordt gestolen. Dan dien je altijd eerst een aanvraag in te dienen bij de fabrikant. Pas als de fabrikant geen oplossing biedt, kan je een claim indienen bij de verzekeraar. Of de verzekeraar de slimme deurbel al dan niet zal vergoeden, is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Veel verzekeraars doen hier in ieder geval niet moeilijk over en vergoeden ook schade aan een slimme deurbel. Afhankelijk van de situatie valt dit onder de dekking van de opstal- of de inboedelverzekering.

 

Aanvullende verzekeringen voor de tuin

Als je vaak met je laptop op je balkon zit, kan je een verzekering voor mobiele elektronica afsluiten. Indien je laptop dan naar beneden tuimelt, is deze schade gewoon gedekt. Dat is bij een klassieke inboedelverzekering in principe niet het geval. Ook een aansprakelijkheidsverzekering kan interessant zijn. Als je hond bijvoorbeeld ontsnapt en de tuin van de buren molt, zal de aansprakelijkheidsverzekering deze schade vergoeden. Dit is iets wat een klassieke woningverzekering niet zal doen.