Beschrijving van de Amerikaanse Vogelkers

De kleine bessen die in trossen aan de Amerikaanse vogelkers verschijnen zijn eetbaar. Dit zijn dus Amerikaanse kersen. Ze zijn enkel smakelijk wanneer ze rijp zijn; dan is de kleur zeer donkerrood, bijna zwart. Amerikaanse kersen zijn uit de hand eetbaar, weliswaar met een enigszins bittere smaak, maar zeer dorstlessend. Men kan er jam, sap e.d. van maken. Er wordt wel vermeld dat Amerikaanse vogelkers giftig is. Wat hier bedoeld wordt is dat het blad en de pit inderdaad giftig zijn, wat bij gewone kersen eveneens het geval is. Het is dus sterk af te raden kersenpitten door te slikken. De Amerikaanse vogelkers kan erg sterk groeien en tot wel 20 meter hoog worden. Door de sterke groei en taaiheid van de boom is deze goed te gebruiken in een omheining die wind dient te keren. Ook trekt deze plant, zoals uit de naam al is af te lijden, vogels aan. Pas er wel voor op dat deze plant niet te veel gaat woekeren.

Amerikaanse Vogelkers: Prunus serotina
Plantenlaag: hoge bomen
Plantenfuncties: fruit, verwerkt eetbaar, windkering, omheining, vogel aantrekkend
Bloeitijd: mei tot juni
Oogsttijd: augustus tot september

Beschrijving Westerse Persimoen

De Westerse of Amerikaanse persimoen komt van origine voor in het oosten van de VS. Deze boom werd vroeger door de indianen al geteeld voor het fruit. De boom produceert veel bloemen in de zomer en is tweehuizig, dit houdt in dat er zowel mannelijke als vrouwelijke bomen nodig zijn wil er fruit aan de bomen komen. De boom is winterhard maar vind het fijn op een warme beschutte plaats te staan. De vruchten zijn niet veel te koop in Nederland en België en daarom des te leuker om zelf in de tuin te hebben.

Westerse Persimoen: Diospyros virginiana
Plantenlaag: hoge bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar, houtproductie,
Bloeitijd: juni
Oogsttijd: eind oktober

Lees meer  Calathea Crocata

Beschrijving zoete Kers

De zoete kers is de kers zoals wij die kennen van de supermarkt en de lokale boer. De zoete kers is eenhuizig en moet door insecten worden bestoven. Kruisbestuiving is meestal noodzakelijk. Het bestuivende ras en het hoofdras moeten gelijktijdig bloeien. De vruchten kunnen variëren van geel, roze, rood tot bijna zwart. Naast een mooie bloei in het voorjaar en lekkere kersen is kersenhout ook zeer populair. De bomen zelf kunne flink hoog worden al maakt dit de oogst niet makkelijker. Ook hier is een variatie van soorten en kleuren kersen leuk voor de diversiteit in de tuin.

Zoete Kers: Prunus avium
Plantenlaag: hoge bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar, houtproductieBloeitijd: eind maart tot april
Oogsttijd: eind mei tot eind juli