Iedere tuinier kent het dilemma; je gaat op vakantie of een paar dagen weg, maar hoe zal het de achterblijvers vergaan? En met de achterblijvers bedoel ik dan natuurlijk de gekoesterde en zelf gekweekte plantjes. Zon, wind, je hebt er even geen invloed op en het kan een vernietigende uitwerking hebben op je plantjes.

Klep open of dicht?

Vanuit ervaring weet ik dat het met de ‘gewone’ moestuin meestal wel goed gaat. De planten staan in de volle grond, af en toe komt er een buitje, dus voor het nodige vocht wordt gezorgd. Maar hoe los ik het probleem op met de planten in de kas? Ik heb thuis in de achtertuin twee bakken staan waarin ik plantjes zaai. Zo lekker dicht bij huis heb ik iets meer controle over de planten en ook over het klimaat… Maar dat is alleen als ik thuis ben. Vorige week was ik een aantal dagen van huis en stond ik voor het dilemma; laat ik dan de klep open staan om eventuele regendruppels op te vangen of laat ik de klep dicht om het zodoende lekker warm te krijgen. Het bleef een gok (en achteraf gezien heb ik goed gegokt).

Michels moestuin, een paar dagen weg, home sweet home, moestuin, zaaitray, tuinen.nl

Groenlof update

Ik ben twee weken geleden begonnen met het zaaien van groenlof, snijbiet en sla. Maar dat weten jullie wel, want dat heb ik in een eerdere blog geschreven. Ik heb het zaaien gedaan in hergebruikte traytjes. Van de ene kant werkt dit erg makkelijk, maar er is ook een probleem dat de grond in de trays snel kan uitdrogen. En dan ben je weer terug bij je dilemma.

Maar het is goed gegaan, zoals je op de foto’s ziet. Het groenlof groeit lekker. Nog even en ik kan recepten zoeken in ‘de tuin op tafel’. Ik ben echt benieuwd wat ik daarvan moet verwachten.

Lees meer  Superfood appels kweken

De snijbiet is een bekende topper. Snelle groeier en vooral lekker als de bladeren nog jong en fris zijn. Tip van mij: maak er een lekkere salade van.

Veel kweekplezier de komende tijd en succes met het onkruid!

Groetjes,

Michel