Inkarnaatklaver is een eenjarige die zeer goed tot zijn recht komt in de natuurlijke tuin, de bijentuin en de verwilderde tuin. Hiernaast wordt deze eenjarige ook vaak als groenbemester gebruikt. Inkarnaatklaver brengt al groenbemester een grote hoeveelheid stikstof in de grond en onderdrukt tegelijkertijd ook de opkomst en groei van onkruid. 

 

Inkarnaatklaver zaaien

Van maart tot en met mei kun je inkarnaatklaver buiten zaaien. Zorg ervoor dat je tussen de planten een afstand van 10 tot 15 cm houd. Je kunt inkarnaatklaver het beste zaaien op een zonnige standplaats op een zaaidiepte van 8 tot 12 mm. De kiemduur is zo’n 7 tot 21 dagen op een temperatuur van 18 tot 25 graden. Inkarnaatklaver bloeit van juni tot augustus en krijgt donkerrode bloemaren op lange, dunne lichtgroene stengels. Deze worden omringd door een hartvormig lichtgroen blad met een lichter hard. De plant heeft een hoogte van 30 tot 50 cm.

 

Inkarnaatklaver als groenbemester

Vanaf maart kun je ter plaatse van ongeveer 1,5 gram zaad per vierkante meter zaaien. Wil je het zaad nog beter verdelen? Meng het dan met een beetje zand. Je kunt de zaden voorzichtig aandrukken of harken in de grond. Zorg ervoor dat de grond tijdens en na het zaaien goed vochtig blijft. Opkomend onkruid kun je het beste verwijderen, zodat de zaailingen ongehinderd kunnen groeien. Knip na ongeveer 3 maanden (net voordat de inkarnaatklaver zaden gaat aanmaken) de planten af tot net boven de grond. Afmaaien werkt ook. De geknipte of gemaaide planten moeten nu in de grond inwerken.

 

Inkarnaatklaver als tuinplant

Vanaf maart kun je op een zonnige plaats de inkarnaatklaver zaaien in vochtige tuinaarde. Zorg ervoor dat er ongeveer 10 cm ruimte tussen de zaden zit. De zaden kun je voorzichtig aandrukken. Zorg er wederom voor dat je de grond vochtig en onkruidvrij houd. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren dun je ze uit op ongeveer 15 cm.

Lees meer  Kolenteelt eetbare koolsoorten