Vijverkalender december

De vijver is nu een rustperiode ingegaan. De plantengroei is gestopt en de vissen verschuilen zich bij de bodem. De vijver kan toe met minder aandacht. De winter is begonnen.

Vijveronderhoud

Als je hebt besloten gedurende de winter, de vijverpomp en het filter in bedrijf te houden, controleer dan nog een keer het functioneren van de pomp en de watercapaciteit. Spoel ook de filtermaterialen uit. De UV-installatie heb je deze maanden niet nodig en kun je tot maart opbergen.

Als je het nog niet gedaan hebt, kun je de rottende bladeren nu uit de vijver verwijderen. Denk vooral aan het blad van de eik, paardenkastanje, walnoot, blauwe regen, gouden regen, brem en de wilg. Vanwege de giftige stoffen, binnenin de bladeren, kunnen deze schadelijk zijn voor het biologische evenwicht van de vijver.

De bladeren zijn met een schepnet te verwijderen, maar bij voorgevormde vijvers kun je ook een riek of een hark gebruiken. Kijk wel uit voor de folievijver. Deze kan hierdoor beschadigd worden.

Vissen verzorgen

Als je nog geen luchtpomp hebt aangebracht, adviseren wij dit alsnog te doen. De luchtbellen en de waterbeweging beïnvloeden sterk de kwaliteit van het water. In deze moeilijke maanden helpt een goede waterkwaliteit de vissen de winter door.

Als je een gat in het ijs wilt maken, doe dit dan niet met een bijl. De vissen kunnen door de schokken om het leven komen. Je kunt dit het beste doen door wat kokend water over het ijs te gieten.

 

Lees ook:

Lees meer  5x vleesetende planten