Katten zijn wellicht in elke tuin en moestuin te vinden. Waarom in de mooie kattenbak een behoefte doen als het buiten in de tuin kan? Dit geeft voor vele tuinders nogal een probleem bij het inzaaien van groenten of bloemen. Na het zaaien merk je al vlug dat alles terug omgewoeld is en er dus een kat is geweest. Het zijn vrije dieren dus kan je er eigenlijk weinig aan doen, al zijn er een paar middeltjes om ze te misleiden.

Middeltjes

Er zijn een paar methodes om de katten te weerhouden uit onze tuin, al is een kat nooit echt weg te houden. Je kan op tal van manieren tewerk gaan,… Zoals het planten van geurende planten die voor de kat niet echt welkom zijn. Een perfect voorbeeld hierbij is de geurgeranium en Tagetes.

Praktisch en veelal efficiënt 

Je kan door het strooien van koffiedik tussen de groenten gaan voorkomen dat ze alles gaan omwoelen. Ook cacaodoppen gaan dit min of meer verhinderen daar dit na een tijdje gaat samenkoeken waardoor het graven van een putje niet meer vanzelf gaat. Dit schrikt de katten wel wat af, maar zeker ben je nooit. Ook het plaatsen van mottenballen wordt wel eens aangehaald maar ook dit heeft niet altijd kans op slagen.

Oplossing 

Als oplossing kan je beter een klein hoekje in de tuin, regelmatig gaan spitten en fijnmaken. Zo weerhoud je de katten in de moestuin en kunnen ze toch hun behoefte doen. Zowel de tuinder als kat is tevreden.

Besluit

Katten zijn nu eenmaal niet uit de tuin te houden, ze zijn er en zullen er waarschijnlijk ook altijd blijven. Maar door het proberen van biologische middeltjes vermijden we de andere chemische die in de handel te verkrijgen zijn.

Tip! 

Vermijd lokkende planten in de tuin. Kattenkruid of Nepeta is hier één van.

Lees meer  Tips voor een goed gazon

Lees ook:
Bekijk de moestuinkalender
Alles over de moestuin
Deel jouw moestuinfoto’s in ons tuinalbum