Lekker genieten van een voorzomer middag. De tafel op het terras is gedekt en een prachtige mand met bloeiende planten en bladplanten versiert de tafel. Kies bijvoorbeeld voor een warme rode combinatie met het rode akeleitjes en  een roodbladig bladplantje, zoals de  Heuchera. Laat dit rood terugkomen in verschillende accessoires, zoals het tafelkleed, tuinkussens of een sapkan met glazen.

Planten op het terras

Bladplanten

Bladplanten vormen een welkome basis om met andere planten te combineren. Ze heten bladplanten, omdat veel mensen ze kiezen vanwege het blad.

De Heuchera bijvoorbeeld is een waar wondertje in bladkleur en fijne bladtekening. Van nature heeft de Heuchera groen blad, maar door kruisingen zijn ze er nu ook in allerlei tinten donkerrood, chocoladebruin en bijna zwart. Niet te verwonderen dat deze plant aardig past in de trend van donkerbladige planten.
De Nederlandse naam voor deze plant is het purperklokje, vanwege de kleine klokvormige bloemetjes. Ze zitten in trosjes aan ijle bloemstengels die vanuit het hart van de plant ontstaan. Ze zijn vaak rood of roze, maar er zijn er ook met witte of gele bloemetjes. Ze zijn er als laagblijvend plantje van hooguit 15 centimeter tot 60 centimeter aan toe.

Bladplanten terras

Akelei

Met hun grijsgroene bladeren en aparte bloemvorm zijn de vrolijke akeleitjes een echte blikvanger. De bloemetjes hebben van buiten lange gekleurde kelkbladeren met een ‘spoor’. De kroonbladeren zijn vergroeid tot een trechtervorm. Ze zijn er in veel kleuren van wit tot donkerpaars. Bij een rode combinatie, zoals hier past het rode akeleitje ‘Clementine Red’.  De bloemen zijn ook nog eens aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Beken kleur

Het is de kunst van het combineren. Het balkon en terras zijn het verlengde van de woonkamer. Vorm en kleur van gebruiksvoorwerpen geven juist dat beetje extra waardoor mensen zich op hun gemak voelen. Door ook planten in dit kleurenspel te betrekken, ontstaat een nog evenwichtiger resultaat. Vergeet trouwens niet dat planten in potten en manden regelmatig water en mest nodig hebben. Met wat zorg kun je er veel langer van genieten.

Lees meer  Violen kleuren het terras in de herfst

Lees ook:
Meer over terras en balkonplanten
Alles over beplanting
Tuinonderhoud
Tuininrichting
Boekentip