Het zaaien van korenbloemen is eenvoudig en het geeft al snel een prachtig resultaat. De prachtige blauwe bloemen kwamen vroeger veel voor in korenvelden. Oorspronkelijk is de korenbloem paarsblauw, maar tegenwoordig zijn ze er ook in het wit, roze of lichtblauw. 

De bloei

De korenbloem heeft een bloeiperiode van juni tot augustus. De bloem heeft veel nectar en trekt zo veel bijen en vlinders aan. De eenjarige wordt zo’n 90 cm hoog. Er bestaat ook een dwerg cultivar, deze wordt 40 cm hoog. Hoe hoog de bloem uiteindelijk wordt is ook afhankelijk van de omstandigheden tijdens de groei.

 

Korenbloem zaaien

Op een zonnig stukje van de tuin, een veld, een berm langs de weg én in grote bloembakken. De korenbloem doet het goed op vruchtbare, droge grond op een zonnige plek. Heb jij matig vruchtbare zandgronden of droge gronden zonder begroeiing? Ook daar kun je de korenbloem zien groeien. Als pionierplant doet de korenbloem het namelijk goed, hij groeit dan voordat andere planten tijd gehad hebben om de korenbloem te verdringen.

 

De zaaiperiode van de korenbloem

De korenbloem kan gezaaid worden in eind maart, april, mei, oktober en november. Zorg er in de herfstmaanden wel voor dat het nog niet vriest. Dan kiemen ze in de lente zodra het daar weer voor is. Zaai je ze in de lente? Dan zullen ze gelijk gaan kiemen en groeien. De korenbloem heeft een kiemperiode van ongeveer 3 weken. Wil je de bloeiperiode verlengen? Dan is het handig om met tussenpozen van elke weken zaden te zaaien. In het voorjaar kun je de grond makkelijker voorbewerken, dit is dan ook de beste zaaiperiode. Maar de zaden kunnen ook tegen vorst, waardoor zaaien in de herfst ook mogelijk is.

Lees meer  Gratis de maand augustus van de Jaarplanner lezen