De grootste kruidentuin van Nederland is ‘De Kruidhof’ in het Friese Buitenpost. Het is tevens dè botanische tuin van Friesland met een oppervlakte van 3 hectare waar elk jaar meer dan 2.000 plantensoorten bloeien.

De tuin was vroeger een proeftuin voor geneeskruiden-onderzoek op wetenschappelijke basis. In 1930 werd hij veranderd in een cultuur-historische tuin en ook geopend voor het grote publiek. De tuin is onderverdeeld in 16 verschillende tuinen met elk hun eigen thema. Naast de bijzondere tuinen zijn er diverse collecties in De Kruidhof te vinden waaronder een verfplantencollectie, een collectie oude cultuurgewassen, een collectie inheemse water- en oeverplanten. De 16 Thematuinen bevatten onder andere de Culinaire Kruidentuin, het Rosarium, de Boerenbloemtuin, de Muziektuin, de Bijen- en Vlindertuin en de Bosbeek.

De Kruidhof: Een korte rondleiding

De Geneeskruidentuin was oorspronkelijke een kruidenproeftuin die in 1969 door de Rijksuniversiteit van Groningen opnieuw werd vormgegeven. Een complete verzameling historische en moderne geneeskruiden zijn toen voor het eerst bijeengebracht voor een groot publiek. Vanuit de Geneeskruidentuin komt u in de Meditatietuin waar u van het stromende water kunt genieten en de vier windrichtingen kunt ontdekken.

De Fruithof heeft een mooie berceau voor het opkweken van snoeivormen. In de Berenburg-border staan veel van de 71 kruiden die in Sonnema Berenburg worden verwerkt. Het drankje werd in 1860 uitgevonden door de herbergier Fedde Sonnema. De Bostuin bevat veel inheemse- en stinzeplanten. Alle beschermde en zeldzame Nederlandse planten kunt u in de Heemtuin vinden. De historische Kloostertuin is aangelegd volgens de verordeningen uit de tijd van Karel de Grote. Ook de allerjongsten kunnen op ontdekkingstocht in de Beestjestuin, waar genoeg verrassingen te vinden zijn. De Varenhof is de nieuwste aanwinst van De Kruidhof. Het is een mooie collectietuin geworden met varens en primula’s.

De Kruidhof heeft een eigen kwekerij en een verkooptuin waar men een groot assortiment heeft. 700 soorten vaste planten en kruiden, fruitbomen, geurende rozen, varens, Helleborus collectie en zaden van diverse gewassen.

Lees meer  Vacature redactiestagiair: Energieke duizendpoot gezocht