Om je huis of tuin op te fleuren, hoef je helemaal geen dure planten of boompjes te kopen. Het is veel leuker en goedkoper om je eigen planten op te kweken. Vooral ananassen en avocado’s zijn heel leuk om te kweken. We leggen je stap voor stap uit hoe je je eigen ananasplant kweekt.

Wat heb je nodig?

Het enige dat je nodig hebt voor het groeien van een ananasplant is een transparante vaas, tandenstokers en een ananas.

Stappenplan ananasplant kweken

  • Verwijder de kroon van de ananas. De kroon van kun je meestal gemakkelijk van de vrucht afdraaien. Als dit niet lukt, kun je hem ook wegsnijden.
  • Zorg er wel voor dat er geen vruchtvlees meer op zit, dit kan gaan rotten en dan gaat de plant dood.
  • Snijd aan de onderkant van de plant de bladeren weg tot ongeveer 3-4 cm hoog.
  • Steek de vier tandenstokers 2-3 cm van de onderkant in de plant.
  • Balanceer de plant met de tandenstokers op de rand van de vaas.
  • Vul de vaas met water totdat ongeveer 2 cm van de onderkant in het water zit.
  • Plaats de vaas op de vensterbank of boven de kachel op een zonnige plek.

Kweek je eigen ananasplant

Verzorging

Na een paar dagen worden de eerste worteltjes zichtbaar en na 2-3 weken zijn ze lang genoeg om in een pot met aarde plaatsen. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en bevochtig zo nu en dan de bladeren. In het begin zullen de bladeren waarschijnlijk bruin worden, op dit moment kun je het beste meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid water geven. Ananasplanten zijn echte overlevers maar om goed te presteren hebben ze wel voldoende aandacht nodig.

In de zomer kun je ze buiten zetten zodat ze veel zon krijgen maar vermijd temperaturen lager dan 10 graden Celsius want ze kunnen slecht tegen kou.

Lees meer  Video Kamerplant verpotten

Resultaat

Hoe lang het duurt om de eerste ananas te groeien, hangt compleet af van hoe je de plant verzorgt. Met goede verzorging kan er binnen een jaar een ananas groeien en met iets minder goede verzorging kan het tot 2-3 jaar duren. Op moment dat je ananasje aan het groeien is, komen er vanzelf mooie bloemen op. Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog 6 maanden totdat je een volledige ananas hebt. In het begin kan de grootte hiervan wat tegenvallen maar je zult zien dat, hoe vaker je een ananas krijgt, hoe sneller het proces gaat.

Lees ook:

Bron: Momseveryday.com