Beschrijving Abrikoos

De abrikoos is een populaire vrucht en is in veel supermarkten te vinden. Het telen van de abrikoos in Nederland is vrij moeilijk. Hoewel de boom winterhard is bloeit deze al in maart waardoor vorst de bloesem gemakkelijk kan vernietigen. Ook zijn er in die tijd nog maar weinig insecten actief die de bestuiving van de bloemen verzorgen. Op een warme beschutte plek of in een kas is een abrikoos echter wel goed te groeien en een echte aanwinst voor uw tuin. Zowel de prachtige vroege bloei als de lekkere vruchten maken de abrikoos tot een fijne boom.

Abrikoos: Prunus armeniaca
Plantenlaag: lage bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar,
Bloeitijd: maart
Oogsttijd: augustus

 

Beschrijving Appel

De appel is een eenhuizige plant die door insecten moet worden bestoven. Kruisbestuiving is meestal noodzakelijk. Hiervoor moet u minstens twee appelrassen aanplanten met beide een goede stuifmeelkwaliteit. De bloei van appels net als vele andere fruitbomen is buitengewoon mooi gezien de grote bloei van grote wit/roze bloesems. De appel als vrucht heeft verder weinig introductie nodig, gezien de grote populariteit en bekendheid van de vrucht. In elke supermarkt zijn vele soorten te vinden en in totaal zijn er enkele duizenden appelrassen. Vooral lekkere en ziektevrije appelrassen zijn ideaal. Door een afwisseling van zomerappels, herfstappels en winter ook wel  bewaarappels genoemd, kun je bijna 5 maand lang genieten van verschillend soorten en smaken appels.

Appel: Malus domestica
Plantenlaag: lage bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar,
Bloeitijd: april tot mei
Oogsttijd: augustus t/m oktober

Beschrijving Dadelpruim

De dadelpruim ook wel lotusboom genoemd komt van origine uit zuidoost Europa en west Azië. chten zijn in het begin oranje geel en rijpen naar een blauw zwarte kleur. De dadelpruim is nauw verwant aan de kaki vrucht alleen zijn de vruchten kleiner. De vruDe rijpe vruchten zijn maar kort houdbaar en mede daarom niet te verkrijgen in de supermarkt. De boom is echter goed winterhard en hoewel een plaats op het zuiden gewaardeerd wordt door de boom is deze goed winterhard.

Lees meer  Staande Geranium Tammo

Dadelpruim: Diospyros lotus
Plantenlaag: lage bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar,
Bloeitijd: juni tot juli
Oogsttijd: oktober tot november

 

Bron: Nederlandse Eetbare Planten en Paddenstoelen Database

Lees ook:
Meer over fruit
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Hovenier aan het woord
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud