Functie volkstuin

Ooit had de volkstuin de functie van moestuin voor het kweken van groente en fruit voor eigen gebruik. Die oorspronkelijke functie is al tientallen jaren aan het verschuiven van nut naar recreatie.

 

groeituin

 

Kweken van groenten en geluk

Volkstuinen zijn ‘hot’. Dit is echter niet altijd het geval geweest. De betekenis en gebruik van de volkstuin zijn in de loop van de afgelopen eeuwen steeds meegegroeid met de tijdsgeest. Gebruikte men in de 17e eeuw de volkstuintjes met name voor het verbouwen van groenten voor de stedelingen, zo had men in de 18e eeuw vooral de idee dat volkstuinen bijdroegen aan het ‘algemeen volksgeluk’ van de stedelijke arbeider. Tegenwoordig is bouwgrond in de stedelijke gebieden schaars geworden en het bestaan van volkstuinen komt steeds meer onder druk te staan. Aan het nut van volkstuinen twijfelt niemand maar de belevingswaarde krijgt nog te weinig aandacht.

 

groeituin

Volkstuin als medicijn

Volkstuinen zijn de longen van de stad, leefgebieden voor flora en fauna. Het zijn plekken waar de mens mentaal en fysiek kan opladen. Landbouwuniversiteit Wageningen heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat tuinieren zelfs effectiever is tegen stress dan het lezen van een boek. Dit verklaart wellicht de opnieuw herleefde populariteit van de volkstuin in deze hectische stressvolle tijden. Dus schud alle lasten van je af en ontspan in een volkstuin.

 

Lees ook:
Alles over beplanting in de tuin
Meer over tuinonderhoud in elk seizoen
Vraag een gratis tuinofferte aan

 

Lees meer  Tomaat Fuji Pink