hortensia_stekjes

Een van de beste gereedschappen in de tuin is voor mij de snoeischaar. Al 19 jaar snoei ik het hele jaar door mijn planten met dezelfde schaar.
Er zijn vele boeken over het snoeien van planten geschreven, maar ik ga voor een groot deel mijn eigen weg. Een giraffe kan tenslotte ook niet lezen en vreet ook gewoon van de takken wanneer hij of zij dit wilt. En de bomen groeien gewoon verder.

Fruitbomen snoeien
Nog zo’n gouwe ouwe: snoeien doet groeien! Ik snoei de fruitbomen in mijn tuin elk jaar flink terug en blijkbaar doe ik het goed want de opbrengst is elk jaar weer een feest. De twee perenbomen zijn jaarlijks goed voor samen ongeveer 125 peren.
Het afgelopen jaar kwamen ze niet verder dan twee peren, maar dat zat ‘m natuurlijk in de hele koude winter. Als ik nu naar mijn bomen kijk dan zie ik de peertjes al weer lekker groeien. Dat wordt smullen!

Druiven snoeien

Ook de druif moet er aan geloven! Lang leve de snoeischaar. Ik ga, zodra ik terug ben van vakantie een eerste snoeironde doen bij de druif. Het afval gebruik ik om te stekken. Het in de zomer stekken van druiven is lastig om er iets levends van over te houden, maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter.

Buxus snoeien

Een andere manier van snoeien, maar zeker niet minder leuk is het snoeien van mijn buxus haag. 8 meter lang, super strak. Ooit geplant als een rijtje dunne sprietjes en nu na 19 jaar een prachtige haag van 60 cm hoog x 40 cm breed x 800 cm lang.
Met een ouderwetse heggenschaar, gaat nog steeds goed, en handmatig snoeien ziet er toch een stuk strakker uit dan met een elektrische schaar.

hortensia_stekken

Stekken
Ik wil eigenlijk grootschalig gaan stekken dit jaar. Ik heb veel planten op het oog die ik wel eens wil stekken. Niet dat ik daar dan ruimte voor heb in de tuin, ik zal kijken of ik er andere mensen blij mee kan maken.
De overhangende blauwe regen van de buren is als eerste aan de beurt. Daarna hun kamperfoelie. Hortensia’s, druiven, bramen, Loganberry, en aalbessen, het zal een waar stekfeest worden.

Lees meer  Hij zou trots zijn - Michel's Moestuin

Hortensia stekken
Ik heb van een collega een paar Hortensia takken gekregen. “Of ik deze even wil stekken”. Ik heb het hele stekritueel uitgevoerd, maar het is natuurlijk niet echt de beste tijd van het jaar voor deze stekken. Maar goed, wellicht dat het wonderpoeder z’n werk doet en dat er wortels aankomen.

Ik moet nog even ergens een kweekkas regelen of maken om al de stekken in te plaatsen tijdens de herfst en de winter. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Groeten,

vraag_het_tuinenStel jouw tuinvraag

Heb je vragen aan Michel, een ander onderwerp of wil je iets met ons delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen jouw vraag zsm beantwoorden.  
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.