De lavendel is een Franse zonaanbidder die veel vlinders, bijen en hommels aantrekt.

De heerlijk geurende en gemakkelijke heester doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. Wanneer je de lavendel niet snoeit kan de plant uitgroeien tot maar liefst 1,5 meter.

Lavendelsoorten

De lavendel is een struik en behoort tot de Lamiaceae, de lipbloemenfamilie. Er bestaan veel verschillende soorten lavendel, waarvan de Lavandula angustifolia, gewone lavendel, en de Lavandula stoechas, kuiflavendel, tot de bekendste behoren. De lavendel stoechas kenmerkt zich door de opvallende kuifbloemen. Als winterharde variant is de lavendula angustifolia ideaal, de van origine Franse bergplant is immers goed gewend aan de kou.

Verzorging van de lavendel

De mediterrane lavendel is een gemakkelijke plant in de tuin. De rijkbloeiende struik stelt namelijk maar weinig eisen, maar houden niet van natte voeten. Let daarom goed op wanneer je de plant in pot houdt dat regenwater goed kan weglopen. Zet de lavendel op een zonnige plek in de tuin en geef in droge perioden extra water. Wanneer je lavendel in de border zet plant je de struiken minimaal 30 cm uit elkaar.

Snoei van de lavendel

Wanneer je de lavendel niet terug snoeit zal de sierplant verhouten. Er ontstaat dan een struik met dikke takken en minder bloemen. Voor een maximaal aantal bloemen snoei je de plant iedere twee à drie jaar flink terug. Het beste is echter om de plant ieder jaar twee knipbeurten te geven. Snoei daarom eind maart/begin april de plant voor een derde deel terug en geef na de bloei, uiterlijk september, de heester nog eens een knipbeurt.

Bekijk ook onze video hoe je lavendel het beste kan snoeien.

Lees meer  Verschillende soorten klimplanten