Aechmea, de tropische verrassing

Aechmea… een tropische verschijning die je huiskamer in vuur en vlam zet. Zelfverzekerd verwacht ze dat jij aan haar voeten ligt en beloont je geduld en aanbidding uiteindelijk altijd. Met grote, bijzondere bloemen vol show.

Braziliaanse beauty

Aechmea, ook wel kokerbromelia genoemd, telt ongeveer 150 soorten uit de tropen en subtropen van Midden- en Zuid-Amerika. De bloemkleuren lopen uiteen van blauw, violet, rood, wit en groen tot geel. Soms veranderen de bloemen van kleur tijdens de bloei voor nog meer afwisselend effect.

 

Modebloemen

De bekendste kokerbromelia’s hebben een ware ‘catwalk look’ dankzij sierlijke bloemen. Eén van de meest geliefde Aechmea fasciata soorten zijn ‘Morgana’ en ‘Primera’. Mevrouw ‘Blue Rain’ heeft een eigen stijl: zij laat haar blauwe bloemen tot ver boven het blad uitsteken.

Pure bladmagie

Aechmea heeft ook opmerkelijke, spectaculaire bladeren. In de vorm van lange slippen met gave randen of met lekkere prikkels. Het blad is gebogen in de vorm van een gootje die het water opvangt. Het grijsgroene effect en meestal opvallende strepen maken het blad nog aantrekkelijker. En de basis van de bromelia is een speciale waterhoudende koker… alles is zó bijzonder dat je er wel naar om móet kijken.

 

Tip: verzorgen van Aechmea is makkelijk en ze kan in een relatief kleine pot gehouden worden. Zorg voor licht maar geen volle zon. Geef regelmatig een beetje water in haar koker maar overdrijf niet. Dat doet zíj wel voor je.

Tekst: BBH

Lees ook:
Aanschaffen van beplanting
Meer informatie over kamerplanten
Kijk hier voor alle weetjes over beplanting

 

Lees meer  Koning winter