lente_ui_herkwekenMijn ‘herkweekte’ lente-uien staan inmiddels al enkele weken in de vensterbank. Ze hebben al meerdere malen gefungeerd als topping op salades of in andere gerechten. Tijd voor variatie en een nieuw recept… Lentesoep van lente uien!

Liefde voor lentesoep

Zelf maak ik graag zo nu en dan een soepje in het weekend. Het liefst met biologische, of nog beter, zelf gekweekte groenten. Mijn herkweekte lente-uien vormen de ideale basis voor een nieuw recept. Dit simpele en lichte recept is goed voor 4 kommen vol lenteliefde.

Ingrediënten:

  • 400 gram lente-uien zo’n 4 bosjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1,5 tl grove mosterd
  • Citroensap
  • 1 gehakte lente-ui voor garnering
  • Peper en zeezout naar smaak
  • Eventueel soyakookroom
recept_lente_ui_soep
Mijn hergekweekte uien zijn zover uitgelopen, dat zelfs de bloemknoppen er al in zitten. De afgesneden kontjes gebruik ik natuurlijk ook weer voor de herkweek van lente-uien.

Bereidingswijze

Verwarm de olie in een hoge pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de lente-uien toe en bak deze zo’n 10 a 15 minuten aan. Door zo nu en dan te roeren zorg je ervoor dat de uitjes niet bruin worden.

Voeg als laatste de knoflook toe en bak deze even kort mee. Voeg de kippenbouillon toe en kook deze 20 minuten mee. Zet daarna de pan van het vuur en laat een kwartier afkoelen.

recept_lente_ui_soeprecept_lente_ui_soep
De pan in…Roeren…

Pureer de soep in een blender, of met een staafmixer, tot een romige massa. Doe de soep daarna weer in de pan en verwarm deze opnieuw.

Voeg nu de mosterd en citroensap, zeezout en peper naar smaak toe. Tip: wil je de soep à la crème maken, voeg dan als laatste nog wat sojakookroom toe.

recept_lente_ui_soeplente_ui_soep_recept
Blenderen… Smullen!

Broodstengels voor bij de soep

Om het soepfeestje compleet te maken serveer je de hete kom soep met zelfgemaakte broodstengels. Makkelijk te bereiden terwijl de lente-brei op het vuur staat.

Lees meer  Een perfecte grasmat is zo gepiept

Benodigd:

  • Ciabatta of bruinstokbrood
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Parmezaanse kaas poedervorm
  • Zeezout + peper

Bereidingswijze
Snijdt het brood eerst doormidden en maak er daarna schuine, lange repen van. Besprenkel met olijfolie, zeezout, peper en licht met Parmezaanse kaas. Bak de broodstengels in ca. 7 minuten in het midden van de oven op 200 graden af.

Doe de soep in de kom en besprenkel licht met wat extra gehakte lente-uien. Mmmm, serveren met de broodstengels die vers uit de oven komen en smullen maar!

Liefs,
Suus