Wanneer het krentenboompje bloeit, is het echt lente. De Krent, zoals deze struik ook wel genoemd wordt, werd vroeger in Europa gecultiveerd en veelal in boerentuinen geplant om zijn aromatische, zoete, krentachtige vruchten die zelfs op de markten verkocht werden. Het boompje hoort bij de familie van de Rosaceae.

 

Waar groeit het krentenboompje?

In Drente, Overijssel, Noord-Brabant en Zuid-Limburg groeit het krentenboompje in het wild. In Nederland kan men tijdens het voorjaar van de bloeiende krentenbomen genieten in de ‘krententuinen’ bij het Drentse Dwingelo en op het Landgoed Eerde bij Ommen. Inheems is het krentenboompje in Noord-Amerika, behalve de soort Amelanchier ovalis (bergmispel) die we in het zuidelijke Alpengebied tot een hoogte van 2000 m kunnen vinden.

Naamgeving van het krentenboompje

Latijns: Amelanchier
Engels: june berry of snowy mespilus
Duits: Felsenbirne of Korinthenbaum

Amelanchier is een woord uit Savoie en betekent waarschijnlijk mispeltje. Wij zien dit ook in het Engelse woord mespilus. Snowy duidt op de bessen die berijpt lijken. Het Duitse woord Felsenbirne duidt op de Europese soort die tussen de rotsen groeit. Korinthenbaum betekent krentenboom, en dat heeft te maken met het feit dat vroeger veel krenten uit Corinthe geïmporteerd werden.

A.lamarckii, krentenboompje

Kenmerken krentenboompje

 • Bij ons het meest voorkomende krentenboompje (Amelanchier lamarckii) kan maximaal 12 m hoog worden. Het is een bladverliezende, meerstammige boom of struik.
 • De bloemen, fijn, wit of crème geuren lekker en verschijnen tegen eind april in losse bosjes tussen de koperkleurige ontluikende bladeren die met fijne, zilverwitte haartjes bezet zijn. In de zomer is slechts de onderkant viltig behaard.
 • Het krentenboompje bloeit vooral op kortloten aan scheuten van het voorgaande jaar. In de oksels van de bladeren ontwikkelen zich in juni al weer bloemknoppen voor het volgende jaar.
 • De (schijn) vruchten rijpen in juli en augustus en kleuren dan rood tot donkerpurper.
 • De zaden liggen opgesloten in een vier-tot tienhokkig klokhuis. Ze hebben een zoet, bosbesachtig aroma en zijn sappig. Vogels zijn er dol op.
 • De bladeren kleuren in het najaar prachtig geelrood.
Lees meer  Tijd om lekker in de tuin te werken - Michels Moestuin

Standplaats

Een krentenboompje groeit het best op licht vochtige en zure grond, maar ook op voedselarme gronden. Hij past zich gemakkelijk aan de bodemomstandigheden aan. Zon of halfschaduw, het maakt allemaal niets uit. De krent kan bovendien goed tegen vorst. Alleen te natte grond vindt hij niet zo prettig. De struik kan ook in grote potten geplant op een balkon gezet worden. Doordat het krentenboompje relatief klein blijft, is het ook een heel geschikte boom voor in kleine tuinen.

afbeelding krentenboompje in bloei

Uitdunnen met snoei

Wanneer het krentenboompje onderaan kaal begint te worden, kun je het beste na de bloei uitdunningsnoei toepassen. De oude takken worden dan weggehaald zodat er weer meer licht in de boom komt. Wie van de struik een boom wil maken, moet van begin af aan goed snoeien. Kies een stevige tak uit en snoei de rest weg. De zijtakken van deze tak snoei je terug tot een derde van hun lengte. Maar de top laat je met rust. De zijtakken van deze stam snoei je enkele jaren totdat deze dik genoeg zijn om de kroon te dragen.

Ziekten en plagen

Alleen meeldauw kan schadelijk zijn voor het krentenboompje.

afbeelding perenboompje soort Amelanchier ovalis

Soorten 

 • De bij ons het meest voorkomende soort krentenboompje is Amelanchier lamarckii. Hij bloeit overvloedig. De donkerpurper kleurige ronde vruchten zijn sappig en zoet. Zij zijn reeds in juni/juli rijp( june berry). De bladeren kleuren in het najaar geelrood.
 • Amelanchier arborea stamt uit Canada en kan 20 m hoog worden. Hij heeft vrij grote blauwzwarte vruchten, die niet erg smakelijk zijn.
 • Amelanchier alnifolia wordt slechts 5 m hoog en heeft rechtopstaande, witte bloemtrossen. De blauwzwarte, berijpte vruchten zijn zoet en sappig. Zij ontwikkelt veel uitlopers die tot een plaag kunnen worden.Zij worden op dit moment vooral in Zweden geteeld.
 • Amelanchier x grandiflora is een struik of boom van maximaal 9 m hoog met grote witte bloemen en grote, sappige vruchten.
 • Amelanchier laevis wordt maar ca. 3 m hoog met grote, witte bloemtrossen. De bijna zwarte vruchten zijn 15 cm groot en lekker zoet.
 • Amelanchier ovalis is de enige Europese soort en wordt slechts ca. 5 m hoog. Hij heeft een wat strakkere groeivorm dan de andere soorten. In de rechtopstaande, witte bloemtrossen zitten 3 tot 8 bloemen. De blauwzwarte bessen zijn erg zoet.
Lees meer  5x groenblijvende herfstplanten

De meeste krentenbomen zijn relatief klein: lees meer over andere kleine bomen voor in de tuin.

De bessen oogsten

Van de bessen van het perenboompje kan je gemakkelijk zelf jam maken Door het hoge gehalte aan pectine hoeft er geen geleermiddel toegevoegd worden. De bessen kunnen ook met andere vruchten gemengd worden. Daarnaast kan je ze ook drogen en later, net als krenten, in bakwaar of compotes gebruiken of er wijn en sap van maken. De smaak lijkt op die van bosbessen. Ze zijn rijk aan vitamine A.