In oktober en november is de inspiratie van de moestuinder ver te zoeken. Aan vele teelten wordt door de temperaturen een eind gemaakt, maar er hoeft niet altijd een negatieve domper te zijn. Vanaf oktober kunnen nog heel wat wintergroenten gezaaid worden, groenten die jong afgeoogst worden om vervolgens in salades te verwerken. Ze zijn lekker en gezond, maak komaf met de winter blues!

wintergroenten

Kleine wintergroenten

Onder deze verzamelnaam behoren heel wat rassen en variëteiten.  Waar anders tuinbonen geoogst worden vanwege de peulen, worden nu de donkergroene bladeren en bloemen geconsumeerd! Ook rode biet, sla, veldsla, spinazie en tuinmelde doen het prima.

Teeltaanvang

Zaaien kan vanaf oktober binnenshuis of in een verwarmde serre of kas. Wij kiezen voor een luchtige zaai en stek-grond, waar een kleine hoeveelheid potgrond in verwerkt is. Breedwerpig zaaien is een mogelijkheid, zodat het recipiënt volledig bedekt wordt met het loof van de plant. Goed bevochtigen is noodzakelijk om een vlotte kieming te garanderen, maak daarom gebruik van een vochtige krant of papier. In slechts enkele dagen komen de eerste zaailingen al een kijkje nemen zodat ze in slechts 3 tot 4 weken oogstklaar zijn!

Oogsten en bewaren

De jonge wintergroenten kunnen al na 3 tot 4 weken worden geoogst. Ze zijn kruidachtig en daarom niet te bewaren. Oogst dus naar behoefte om lang en veelvuldig te oogsten. Je het beste oogsten met een schaar of mesje. Hierdoor kan de hoeveelheid jonge scheuten nauwkeurig bepaald worden.

wintergroenten

Soorten wintergroenten

  • Rode biet
  • Sla
  • Winterpostelein
  • Tuinbonen
  • Snijbiet of warmoes
  • Diverse koolsoorten

Lekker,… ook gezond?

Wintergroenten zijn uiterst gezond daar ze beschikken over een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. Ze bevatten vitamine A en B maar vooral ijzer speelt hier een grote rol. Dagelijks een portie groenten consumeren is prima om gedurende de winterperiode voldoende vitaminen en mineralen op te nemen. Maak komaf met de winter blues en eet wintergroenten!

Lees meer  Zaailingen verzorgen

Tip

Ook tuinkers doet het bij deze methode prima. Oogst de jonge scheuten wanneer ze 5 tot 6 cm. zijn.

 

Lees ook:
Meer over groenten
Alles over beplanting
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud