Met deze prachtige lentedagen willen we naar buiten en begint ook het tuinieren weer te kriebelen. Hoog tijd om de tuin in te duiken en lenteklaar te maken. Met deze handige lentetips maak je de tuin, terras en gazon klaar voor een nieuw voorjaarsseizoen vol buitenleven.

Onkruid verwijderen

Door het lentezonnetje groeien de onkruidsoorten gestaag en zullen deze al bloemen en zaden gaan vormen. Wees verspreiding van het onkruid daarom voor en start snel met wieden van deze ongewenste gasten in de tuin.

onkruid, onkruid verwijderen, tuin, lenteklaar, tuinen.nl

Snoeien

Maart is de ideale maand om je rozen en hortensia’s te snoeien. Hiermee bevorder je nieuwe groei. Takken ouder dan drie jaar en verzwakte takken van de hortensia kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien. Let wel op dat je niet alle takken wegsnoeit. De meeste hortensiasoorten bloeien namelijk op ‘oud hout’, takken die minimaal een jaar oud zijn. Door het wegsnoeien van oude takken zorg je voor grotere en vollere bloei van de bloemen.
Het snoeiafval van zowel de hortensia als de roos kun je stekken.

Gazon

Gras begint al te groeien vanaf 5 a 6 graden. Met de huidige temperaturen is het daarom ook tijd voor de eerste maaibeurt. Na het maaien kun je de grond bemesten. Houd daarbij het weerbericht goed in de gaten. De ideale timing om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Dan kunnen de mestkorrels of de droge mest snel de grond in trekken. Pas wel op dat de grond niet te veel bemest wordt. Dit maakt de grond en planten kwetsbaarder.

gazon, lenteklaar, gras, maaien, tuinen.nl

Voorjaarsbollen en bloemzaden

Voorjaarsbollen maken de border tot een vrolijk lentefestijn. Plant uitgebloeide narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen en andere voorjaarsbloeiers die hun werk in huis al hebben gedaan daarom daarna buiten in de border.
Volgend jaar zullen deze dan vrolijk opnieuw opkomen in de tuin. Verwijder vooral het groen van de narcissen zodat er geen zaden zullen ontstaan. Zo blijft de energievoorraad in de bol. Ook kun je nu al veel zomerbloemzaden planten in de tuin. Zo beleef je in juni en juli al plezier aan zomerbloemen.

Lees meer  Van kerstboom naar tuinconifeer

Bewateren

Door het warme lenteweer droogt de grond snel uit. Bewater daarom de grond en planten goed. Doe dit het liefst, net als in de zomer, in de avond zodat de planten en bladeren niet kunnen verbranden.

vijver, lenteklaar, lente, tuinen.nl

Vijver

Naast het onkruid gedijen de waterplanten en algen in de vijver ook uit. Het is daarom de ideale tijd om de vijver en pompfilters nu schoon te maken. De afgestorven delen van het vorige jaar bij waterplanten kunnen verwijderd worden. Bij temperaturen vanaf 10 graden mogen ook de vissen weer gevoerd worden.

Terras klaar maken

De tuinmeubelen kunnen zoetjes aan ook weer naar buiten. Op een mooie lentedag is het daarom ideaal om de meubelen van een onderhoudsbeurt te voorzien. Controleer daarnaast ook de schuttingen, tuinhuisjes, schuurtjes en houten kasten voor eventueel onderhoud. Met een hogedrukspuit spuit je de terrastegels weer prachtig schoon.

Veranderlijk lenteweer

Na het opvolgen van deze tips is ook jouw tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar! Maar onthoud de oude gezegdes: ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’. Na een aantal dagen prachtig weer kan moeder natuur de nachtvorst zomaar weer inzetten. Let daarom goed op de weerberichten voordat je de snoeischaar en ander tuingereedschap oppakt.

Bekijk ook de tuinkalender van maart en april.