Deze prachtige showtuin kenmerkt zich door de islamitische invloeden, zoals het stervorming waterelement. Geïnspireerd door zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Noord-Irak haalde de ontwerper de Midden-Oosten sfeer in de tuin.

Deze showtuin is een ontwerp van Tom Massey, een getalenteerde ontwerper uit Londen. Tom Massey: ,,Toen ik met de The Lemon Tree Trust  [de hoofdsponsor van de showtuin, red.] vluchtelingenkamp Domiz bezocht, zag ik met eigen ogen de vindingrijkheid en veerkracht van de bewoners die tuinen creëren in een ongelooflijk moeilijke omgeving. Het was duidelijk hoe belangrijk deze groene plekken voor hen waren. Tuinbouw maakt het echt mogelijk om het welzijn van mensen te verbeteren en ik ben er trots op om dit te verbeelden in mijn eerste Showtuin op de RHS Chelsea Flower Show.’’

Innovatiemuur

Geïnspireerd door het vluchtelingenkamp kwam Tom Massey op het idee van een ‘innovatiemuur’, waarbij bloemen, groenten en kruiden gekweekt worden in alledaags afvalmateriaal. De groene wand is praktisch en nuttig en oogt erg aantrekkelijk.

Voor de aankleding van de tuin is gekozen voor droogteresistente planten. Er is vooral gebruik gemaakt van planten die in de regio van het vluchtelingenkamp in Noord-Irak veel voorkomen, zoals vijgen, citrusbomen en granaatappels maar ook zijn opvallend veel kleurige bloemen. Deze planten en bloemen brengen meteen de Midden-Oosten sfeer in de tuin. Verder is er vooral beton en staal gebruikt.

1 Mooi doorkijkje

In de tuin is een prachtig doorkijkje gecreëerd met twee oude granaatappelbomen. Het geheel oogt heel natuurlijk en is prachtig om naar te kijken.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

2 Midden-Oosten sfeer in de tuin

De Midden-Oosten sfeer in de tuin is terug te zien in de schermen in het paviljoen. Deze zijn geïnspireerd op traditioneel islamitische patronen. De vorm van het waterelement verwijst daarnaast naar de vijfpuntige ster uit het symbool van de Islam.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

3 Zitten in de schaduw

In een warm klimaat zijn plekken in de schaduw onmisbaar. Het groendak bovenop het paviljoen zorgt voor extra verkoeling. Ook de waterpartij – waar de verschillende waterkanaaltjes op uitkomen – zorgt in het paviljoen voor een aangename temperatuur.

Lees meer  Veranda is een ideale overkapping

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

4 Droogteresistente planten

In de zonnig gelegen grindtuin zijn planten geplant die goed bestand zijn tegen de droogte. Venkel (Foeniculum vulgare) en jonkerlelie (Asphodeline lutea) voelen zich hier helemaal thuis. Beiden vaste planten hebben gele bloemen. Bij venkel staan de bloempjes in platte schermen aan het eind van de stengel. Jonkerlelie heeft lange, opstaande aren met stervormige bloemen. Venkel is bovendien een heerlijk kruid dat vaak gebruikt wordt in de Arabische keuken.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

5 Waterkanaaltjes

In een warm klimaat zoals in het Midden-Oosten zorgen waterkanaaltjes in de tuin vaak voor heerlijke verkoeling. Het stromende water is ook nog eens leuk om naar te kijken.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

6 Paars met wit

In de showtuin is met sieruien, salie en zeekool (Crambe maritima) een prachtige paars-witte combinatie gemaakt. Het zijn sterke planten die weinig onderhoud nodig hebben. De sieruien plant je in het najaar en staan in de zomer prachtig in bloei. Als je het blad rustig laat afsterven voordat je het weghaalt, kun je er nog jaren plezier van hebben. Ook salie en en zeekool zijn makkelijke vaste planten.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

7 Verticaal moestuinieren

Verticaal tuinieren is perfect voor een kleine tuin. Je hebt er weinig budget voor nodig, want ook met petflessen, blikken of een oude regengoot kun je prima bakken maken.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

8 Citroenboom

Een musthave voor een Midden-Oosten sfeer in de tuin is de citroenboom. Een indrukwekkende boom vol sappige vruchten. Deze boom verwijst ook terug naar de sponsor van deze showtuin, de Lemon Tree Trust.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

9 Vijgenboom op stam

In armere landen gebruikt men vaak olievaten om planten in te laten groeien. Dat vormde waarschijnlijk de inspiratie voor de metalen bak waarin dit vijgenboompje staat. Rond de voet van de vijg staat tijm dat prachtig over de rand heen groeit.

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

10 Rotsblok

Het afgeplatte rotsblok tussen de planten is niet alleen heel decoratief, maar is meteen een eenvoudige zitplek.

Lees meer  Basisvormen voor een tuinontwerp, rond

showtuin, chelsea flower show, Tom Massey

Dit artikel is eerder verschenen in Tuinseizoen magazine juli 2019.