Mieren zijn nuttige dieren, maar wanneer ze in hun zoektocht naar zoetigheid je huis en tuin overnemen kunnen mieren een ware plaag vormen.

Mieren in de tuin

Mieren zijn insecten die in kolonies onder de grond leven. ze worden veelal gezien als nuttige dieren omdat ze afval opruimen. Maar mieren kunnen ook een lastige plaag worden wanneer ze hun nesten in de tuin en het gazon bouwen.

Herkennen van mierenoverlast

Wist je dat mieren bladluizen beschermen? Ze zijn namelijk gek op de zoete vloeistof die de luizen uitscheiden tijdens het bijten in een plant. Mieren doden daarom de larven van nuttige lieveheersbeestjes die op hun beurt weer gek zijn op bladluizen. Daarnaast knagen de mieren in de bast van planten, verwijderen ze zand onder je bestrating en stelen ze de zaden van sier- en moestuinplanten. Maar ook binnen in huis kunnen mieren voor veel overlast zorgen.

Voorkomen van mieren in huis en tuin

Je kunt een mierenplaag voorkomen op verschillende manieren. Mieren hebben een hekel aan de geur van bepaalde planten. Zet daarom planten zoals bieslook, goudsbloemen, afrikaantjes en lavendel in de tuin. Het helpt ook als je oud hout zoveel mogelijk uit de tuin verwijderd want daar bouwen mieren graag nesten in. Heb je fruitbomen in de tuin? Mieren zijn dol op zoet fruit. Raap daarom dagelijks gevallen fruit van grond.
Binnen kun je in de mieren zoveel mogelijk weren door etensresten goed af te dekken en te zorgen voor een schoon huis. Dicht verder naden en kieren binnenshuis goed af.

Mieren bestrijden 

Mieren achterna zitten en dagenlang liters kokend water over het nest gieten is behalve een tijdrovende klus zeker geen garantie voor succes. Hiermee val je namelijk vooral de werksters in de kolonie aan. De koningin en de mannetjesmieren die zich diep in het nest bevinden blijven vaak gespaard.
Om de mieren uit huis te weren kun je een koperdraad langs de drempel van de deuren van je huis te plaatsen. Dit zorgt voor een grens waar de klierende mieren niet overheen willen lopen. Verder kun je bakpoeder of bakkersgist bij een nest strooien. Dit nemen de mieren mee het nest in. Doordat het gist uitzet zullen de mieren overlijden.

Lees meer  Juni is mijn mooiste tuinmaand

 

Lees ook: