Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, een roos is in elk seizoen een waardevolle tuinplant. In de lente lopen rozen uit met mooi bronsgroen blad en voor eind mei staan de vroegste in bloei. In juni en begin juli valt het hoogtepunt van de rozen bloei. Sommige rozen gaan door tot de eerste nachtvorst, blijf daarom je rozen verzorgen. Bescherm in de winter je rozen tegen vorst.

Winter: vorstbescherming

Bij struikrozen was het vroeger een goede gewoonte de ‘voet’ van de plant in november aan te heuvelen met stalmest. Dat geeft voeding en bescherming tegelijk. De oculatie heeft zo weinig kans te bevriezen. Tegenwoordig is nog alleen gedroogde koemest te koop. Als u dat mengt met compost, kunt u hetzelfde effect bereiken. Alle rozen die geoculeerd zijn gaan op die manier goed de winter in. Stamrozen hebben de oculatie bovenaan de stam. Bescherm die plek in strenge winters tegen vorst. Bind een bosje stro of hooi (dierenwinkel) met raffia rond de oculatie en dek dit af met kerstgroen. Géén plastic, dat geeft broei.

Tip: Na de bloei hebben bottels sierwaarde. Ze blijven lang aan de struik, tenzij ze door vogels worden ontdekt. Groenlingen zijn dol op rozenbottels. 

Lees ook: Onderhoud rozen 

Rozen verzorgen, roos, winter,

Lees ook:

Lees meer  Mos en groene aanslag verwijderen