Nu het maart is kan je al goed zien dat de planten en bomen uit hun winterslaap ontwaken. De knoppen in de leiperen beloven weer veel witte bloesem. In het najaar heb ik de zijtakken teruggesnoeid op korte loten waar nu de knoppen aan zitten. De bomen zijn nog jong, de leggers worden langs een frame geleid maar als de bomen ouder worden en de takken dikker en knoestiger, wordt het frame overbodig.

Rozen en hortensia’s snoeien

De rozen hebben ook al flinke uitlopers maar die krijgen eind maart nog een snoeibeurt. Maar daarvoor is nu nog te vroeg omdat het nog aardig kan vriezen. De oude hortensiabloemen knip ik eind maart ook af net boven de volgende uitloper waar de bloemen voor dit jaar al gevormd zijn. De hortensia Annabel kan tot 15 cm boven de grond afgeknipt worden omdat die op nieuw hout bloeit in hetzelfde jaar. Vanwege de vorst kans ook even wachten tot eind maart / begin april.

Winterharde vaste planten

Verschillende vaste planten laten ook al wat groen zien. Voorbeeld hiervan zijn de vaste geraniums. Ik heb verschillende soorten en ik kan er op altijd op vertrouwen dat ze elk jaar terugkomen en dus goed winterhard zijn.

Bloeiende sneeuwklokjes

Voor het eerst heb ik bloeiende sneeuwklokjes in de tuin die ik vorig jaar bloeiend heb gekocht en aangeplant. Het zijn de gewone enkele sneeuwklokjes en een paar dubbele sneeuwklokjes. Ze zijn niet allemaal opgekomen en of dat met de grondsoort te maken heeft weet ik niet. Laatst was ik ergens onderweg en zag van die grote toeven sneeuwklokjes staan in het gras bij een boerderij wat een schitterend gezicht was. Daar kan ik alleen maar van dromen…

Redacteur: Teuni

 Lees ook:
Meer over Teuni; columnist Teuni’s tuinbeleving
Alles over tuininrichting
Tuinklusjes per maand
Gratis tuinbrochures aanvragen

Lees meer  De gierzwaluw