Dertigerjaren woning

Moderne leirozenHuizen die vóór 1940 zijn gebouwd, hebben karakteristieke stijlkenmerken zoals een erker of serre en vaak een klein portiek met een halfronde voordeur van massief hout. Het bouwmateriaal is doorgaans rode baksteen. De tuin kenmerkte zich tot de jaren ’50 door een gemetseld muurtje langs het trottoir, een verharding van tegels en grind en een perk voor bloemen, bijvoorbeeld rozen.

In een iets modernere stijl kunt u voor dezelfde elementen kiezen en rozen passen goed bij dat sfeerbeeld. Bij het tuinhek kan een romantische rozen boog worden geplaatst met leirozen. De rode ‘Paul’s Scarlet Climber’ is lekker ouderwets.
Met buxushaagjes kunt u de tuin een chique uitstraling geven.
Tegen de gevel past een Engelse roos zoals Abraham Darby.

Moderne leirozen

Moderne leirozen• roze ‘Bantry Bay’, zacht geurend
• abrikooskleurig Westerland, geurend.
• wit ‘Climbing Schneewittchen’
• rood ‘Dortmund’ ADR-roos, ‘Kassel’

In een perk kunt u tros rozen en grootbloemige rozen toepassen, eventueel op stam. Als u een rand maakt met een bonte mengeling van rozen en planten zoals monnikskap, Phlox en hortensia’s, is de sfeer van weleer compleet. In een ruime voortuin passen ook treurrozen. Ze hebben ruimte nodig vanwege hun grote kroon. Doorbloeiende leirozen zoals ‘New Dawn’ zachtroze, ‘Nozorni’ wit en ‘Super Excelsa’ karmijnrood zijn aanraders.

Redactie: www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids

Lees meer  Zonnehoed