Door haar frisse, lekkere geur en voorjaarsuitstraling is het lelietje-van-dalen een ultieme lentebloeier. Al vanaf februari is dit vrolijke bolletje-op-pot verkrijgbaar bij tuincentrum en bloemist.

Voor binnen en buiten

Je kunt van het lelietje-van-dalen zowel in huis als op het terras of balkon genieten. Plant je hem op een lichte plek in de tuin dan wordt het extra feest. Het bolgewasje verwilderd en breidt zich ieder jaar een beetje uit en dat betekent dat de tuin gevuld wordt met romantische bloemen en een heerlijke lenteparfum.

Kenmerken van het lelietje-van-dalen

Het lelietje-van-dalen wordt ongeveer 25 cm hoog en het grote blad heeft korte steeltjes en de klokvormige bloemen hangen naar één kant.
Behalve haar witte bloemenpracht ruikt het lelietje-van-dalen ook heerlijk en  is mede daarom populair als bruidsbloem. De geur is zelfs zo bijzonder dat het onder andere de modehuizen Dior, Estée Lauder en Cacharel geïnspireerd heeft tot het maken van heerlijke parfums op basis van de Convallaria.

Daarnaast is het ook een heel gemakkelijke plant. Als je deze plant eenmaal hebt, zal hij zich via ondergrondse wortelstokken behoorlijk uitbreiden.De bladeren groeien zo dicht op elkaar dat er nauwelijks onkruid tussen kan komen.

Je kan het lelietje-van-dalen het beste op een plek met halfschaduw zetten in een humusrijke grond. Je kunt hem bijvoorbeeld onder heesters planten. De geurende witte bloemetjes komen mooi uit tussen het frisgroene blad.

Wist je dat?

De officiele naam van het lelietje-van-dalen is Convallaria majalis. Deze naam is een verwijzing naar haar natuurlijke habitat en bloeitijd. Convallis betekent namelijk ‘in diepe dalen’ en majalis is ‘in mei’.

Meer weten over prachtige lentebloeiers voor op je terras? Lees dan deze tips!

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Lees meer  Eenjarigen zaaien