Wat is er in december te doen in de moestuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van de moestuin, zaaien en oogsten.

Wat zijn de moestuinklusjes in december?

Zorg dat de grond in goede conditie is voor het voorjaar. Je kunt de grond het beste beetje bij beetje omspitten om alle onkruiden en rommel eruit te halen. Als je de grond ruw laat liggen, zal het in het voorjaar gemakkelijker worden om er goede zaaigrond van te maken. Als je later niet meer wilt spitten, doe het dan eerste keer erg grondig.

  • Bescherm broccoli en andere koolgewassen tegen vogels.
  • Rooi de witlof en tafel deze voor de laatste keer in.
  • Kijk al je tuinmateriaal na, reinig het en berg het vast op voor volgend jaar.
  • Laat de regenslang leeglopen en berg ze op. Controleer ook de regenton en zorg dat die niet kapot vriest.
  • De zaaibakjes, trays en potten die je dit jaar gebruikt hebt, kun je weer schoonmaken en klaar zetten voor deze of volgende maand.

 

Wat kun je in december in de moestuin planten?

Je kunt nu de nieuwe wortelkluiten van rabarber planten. Bedek de rabarberplanten met forceerpotten of gebruik een grote emmer met een steen erbovenop zodat hij niet kan wegwaaien. De zeekool kun je op dezelfde manier behandelen. De knollen van de aardperen zijn nu ook geschikt om te planten.

 

Wat kun je in december in de moestuin zaaien?

Buiten valt er niet veel meer te zaaien. Zaai daarom nu veel onder glas of in een bak op de vensterbank, zoals kruiden en spinazie.

 

Wat kun je in december in de moestuin oogsten?

  • Oogst de spruiten regelmatig en ondersteun zo nodig de wat zwaardere planten.
  • Verder kun je deze maand ook kweepeer, snijbiet, veldsla, rode kool, witte kool, koolrabi, knolselderij, winterwortelen, bietjes, rammenas, knolvenkel en kervel oogsten.
Lees meer  Komkommer oogsten en bewaren

December moestuintip

Laat kolen hergroeien! Je kunt de stomp van de kolen in de grond laten zitten waar de kolen zijn afgesneden. Als je met een mes een kruissnede in bovenkant maakt zullen er groene bladeren uit groeien, die je later weer kunt gebruiken.

 

<   Moestuinkalender november Moestuinkalender januari   >
Lees ook – Tuinkalender december