Wat is er in oktober te doen in de moestuin? Iedere maand geven we je de beste tips op het gebied van zaaien, kweken en oogsten in de moestuin.

 

Wat zijn de moestuinklusjes in oktober?

De weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Lichte warme dagen kunnen aanvoelen alsof de nazomer gewoon doorgaat, en dan plotseling kan de kou binnenvallen. Dat betekent ook dat de eerste nachtvorst kan invallen.

  • Bescherm gevoelige gewassen zoals wintersla en pas gezaaide stukken grond met cloches (soort tuinstolpen) tegen de kou.
  • Motten worden rond deze tijd weer actief en zijn vaak uit op gewassen zoals prei, ui en sjalot. Deze ongedierteplaag is lastig te bestrijden.
  • Zorg er bij de prei voor dat het hart van de plant vol water staat, dus bewater de planten goed tijdens droge perioden. Wanneer de motten je toch te snel af zijn kun je kiezen voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

Wat kun je in oktober in de moestuin planten?

  • Vanaf half oktober is het de ideale tijd om fruitbomen te planten. Zolang de grond niet bevroren is kun je de boom in de grond zetten. Rond deze tijd kunnen de geplante bomen en hun wortels goed profiteren van de herfstregen voordat de winter aanbreekt.
  • Let bij aankoop goed op of de gekozen boom een specifieke standplaats heeft, zoals een voorkeur voor het meest zonnige plekje in de tuin. Veel fruitbomen zijn overigens niet tweeslachtig. Dat betekent dat er een tweede boom nodig is om de fruitboom te bevruchten. Alleen bij een gelijktijdige bloesemperiode zal de boom dan vruchten afgeven.

 

Wat kun je in oktober in de moestuin zaaien?

Witte kool, savooie kool en kropsla kunnen deze maand nog in de kas gezaaid worden. Daarnaast kun je deze maand knoflook in de grond poten!
Lees ook – Knoflook kweken

Lees ook – Zaaikalender groenten en fruit

Lees meer  Dille kweken

 

Wat kun je in oktober in de moestuin oogsten?

  • Pluk alle hele trossen van de buitentomaat af en leg deze binnen op een warme plaats of in een kas om af te rijpen.
  • Vorstgevoelige kruiden zoals bieslook en peterselie kun je het beste uitgraven en binnen in een pot bewaren.
  • In oktober kun je nog steeds veel fruit oogsten zoals peren, appels en late pruimen. Wacht niet te lang met het oprapen van de vruchten nadat deze van de boom zijn gevallen en bewaar de vruchten op een koele en donkere plaats. Zo voorkom je schimmelvorming.
  • Daarnaast kun je deze maand gewassen zoals andijvie, komkommers, bieten, rapen, witlof, koolrabi, kropsla, wortelen, bloemkool, doperwten en spinazie oogsten.
< Moestuinkalender september Moestuinkalender november >
Lees ook – Tuinkalender oktober