De bloemen van de monnikskap, een vaste plant uit de ranonkelfamilie, zijn in één woord spectaculair te noemen. Lees over de variëteiten en kleuren van de Aconitum, zoals deze schoonheid in het Latijns heet.
In dit artikel neemt Marjan Sorgdrager je mee in de fantasierijke wereld van: “De Monnikskap”, ook bekend als aconitum.

Planten voor zandgrond

Ik ben blij dat ik even achter de computer kan tuinieren. Wel zo rustig. Vandaag heb ik een kwekersdagje gedaan en daar ben ik natuurlijk volgeladen van teruggekeerd. In mijn nieuw geplande border wil ik graag planten die voor mij nog onbekend zijn. Ik heb in boeken planten uitgezocht die geschikt zijn voor mijn zandgrond. Op de kwekerij zoek je dan gezond uitziende, goed doorwortelde even uit het bakje kloppen planten uit. Maar ik zal nog wel voor verrassingen komen te staan. Zelfs bij alle goede voorbereidingen gaat er regelmatig iets fout met een plant en sterft ze af.

Delphinium

Ik wil graag Riddersporen, voor mij een van de allermooiste planten die er zijn. Misschien ook wel omdat ik altijd ruzie heb met riddersporen. Worden de jonge scheuten niet door de slakken opgegeten dan waaien de zo prachtig bloeiende stengels wel om. Bijna ieder jaar hebben de riddersporen wel weer een teleurstelling in petto.

Aconitum

Hierdoor wijs geworden zoek ik een alternatief.

Het wordt Monnikskap Aconitum. Dit is een prachtige hoge plant. Op zandgrond wordt ze ongeveer 0,75 – 1,50 meter hoog, is steviger en heeft veel minder last van slakkenvraat dan de riddersporen. Het blad is rond tot esdoornachtig en vaak zeer diep ingesneden. De planten houden van wat schaduw en een vochtvasthoudende grond. Heb je met droge zandgrond te maken zorg dan voor een laag mulch op de aarde onder de planten. Dit kan een laag grasmaaisel zijn wat veel vocht vasthoudt.

Monnikskap variëteiten

Een fraaie variëteit is Aconitum carmichaelii. Als een van de eerste vaste planten ontvouwt ze haar bladeren. En voor mij heel bizar bloeit ze als een van de laatste vaak pas in oktober. Carmichaelii staat erg stevig en de grote donkerblauwe bloemen verschijnen aan weerskanten van de steel.

Lees meer  Het aanschaffen en verzorgen van een kerstboom

Een monnikskap die al in juni bloeit is Aconitu lamarcki. Deze plant doet wat losser aan, de kleine zwavelgele bloemetjes zitten met dunne steeltjes aan de hoofdstengel. Dit lossere heeft ook nadelen, want als je haar niet steunt ligt ze na een beetje regenbui op de grond.

Aconitum henryi ‘Spark’ is prachtig diepblauw met bloeiende piramides in top. Ze bloeit lang door op nieuwe zijstengels wanneer je de uitgebloeide bloemaren eruit knipt. Doe je dit niet dan word je beloond met fraaie zaaddozen die belangrijk voor het winterbeeld in de tuin kunnen zijn.

Kleuren van de monnikskap

Monnikskappen zijn wel wat beperkt in hun kleurenscala. Dit loopt van wit, via zachtgeel naar diepblauw. Maar het grote voordeel is dat het blauw van de monnikskappen ook echt blauw is. De blauwe monnikskap is dan ook de bekendste kleur. Daarnaast is er ook de rozige monnikskap Aconitum napellus ‘Rubellum’.

 

Lees ook: