Is de kleding die je vorige week hebt gekocht opeens aangetast? Of zitten er opvallend veel beschadigingen in de kleding in je wasmand? Waarschijnlijk heb je last van motten in huis. Maar geen nood, motten zijn te voorkomen en te bestrijden.

Wat zijn motten?

Motten zijn kleine, vaak kleiner dan 1 centimeter, vlinderachtige insecten. Wereldwijd zijn er meer dan 200 soorten bekend, maar de soort die je het vaakst in huis tegenkomt is de kledingmot. De larven van deze mottensoort voeden zich met materiaal met eiwithoudende vezels zoals wol, leer, bont en veren.

Ook zijn er motten die leven van jouw voedselvoorraad zoals de cacaomot, meelmot en vruchtmot. Zij eten vooral granen en gedroogde vruchten.

Plaatsen waar motten in huis zitten 

De kledingmot, ook wel kleermot genoemd, kom je vooral tegen op donkere plaatsen waar textiel langere tijd ligt zonder dat het verplaatst wordt. De logeerkamer of zolder waar je een stapel lakens en dekens bewaart, zijn berucht. Maar de kledingkast waar jouw kleding opgestapeld ligt, is een plek waar de kledingmot zich graag verschuild.

De mottensoorten die afkomen op voedsel vind je terug op donkere plaatsen waar je de voorraad bewaart, zoals kasten en kelders.

motten_schade

Motten in huis voorkomen 

 • Zorg ervoor dat motten niet binnen kunnen komen door horren voor de ramen te plaatsen.
 • Laat kleding en textiel niet te lang liggen. Gebruik je kleding en textiel niet, was het dan en berg het op in een luchtdichte verpakking.
 • Was kleding regelmatig en laat was niet te lang liggen. Motten vinden allerlei voedingsstoffen in vuile kleding, ze zijn vooral dol op zweet- en vetvlekken.
 • Textiel van 100% linnen en katoen wordt door motten niet aangetast.
 • Leg kamfer, lavendel of etherische oliën uit cederhout in je kledingkast, de geur stoot motten af en houdt ze bij je kleding weg.
 • Oude vogelnesten op zolder, in de schuur of onder het dak verwijder je nadat ze niet meer gebruikt worden. Zo haal je een extra plek weg waarin motten zich graag verschuilen. Ook openingen en kieren in huis maak je zoveel mogelijk dicht.
 • Verpak voedsel als granen en gedroogde vruchten luchtdicht zodat motten er niet bij kunnen komen.
Lees meer  14x meest bizarre rupsen

Motten bestrijden

 • Klop aangetast textiel buiten uit en was het op 60 °C, minimaal 30 minuten. Zo weet je zeker dat er geen motteneitjes op het textiel achterblijven. Textiel dat je niet kunt wassen, leg je minimaal 4 dagen in de vriezer op -10 °C.
 • Leg je kleding buiten in de zon, door het licht en de warmte zal de mot sterven.
 • Reinig bij een mottenplaag je huis extra, zeker ook de kasten waarin het aangetaste textiel lag. Een tapijt of stoffen meubelstuk reinig je met water gemengd met azijn, verhouding 1:1.
 • Mannelijke motten vang je met een lijmval. De motten worden aangetrokken door de feromonen in de val, waarbij ze op de lijm in de val blijven plakken.

 

Deel jouw tip

Heb jij zelf een goede tip voor het voorkomen of bestrijden van motten? Laat het weten in de reacties!