Klaar met het gezoem en geprik van muggen? Er is gelukkig keuze genoeg in planten waar muggen graag op afstand voor blijven. Simpel, gemakkelijk, natuurvriendelijk en een aanwinst voor je tuin.

Het begint rond schemertijd, vooral bij warm, vochtig en windstil weer. We hebben het hier over het nare gezoem van muggen. Wie wordt er niet paniekerig wakker door het irritante geluid en uit angst voor de vervelende gevolgen van muggen? Voorkomen is beter dan genezen… en jeuken. De natuur helpt!

Muggenwerende planten

Muggen kun je wegjagen met de hulp van planten. Geef de onderstaande planten een plek in je tuin of op je balkon daar waar je vaak zit. Of zet ze in potten op je terras, bij je deur of raam.

  • Lavendel bijvoorbeeld; takjes lavendel op je nachtkastje houdt de prikkende insecten ook gedurende je dromen weg.
  • Goudsbloem is ook zeer effectief en heeft tevens een grote sierwaarde.
  • Kattenkruid trekt katten aan, maar stoot muggen af. Je kunt de blaadjes daarnaast kneuzen en op je huid smeren, dit schijnt zelfs effectiever te zijn dan Deet.
  • Er bestaan ook geraniums met een werende functie zoals de Citroengeranium of de sterk geurende Geranium ‘mückenschrek’. Of plant een Vlier Caprofoliaceae – kamperfoeliefamilie, deze kan zelfs uitgroeien tot een volledige boom.

Andere antimuggentips

  • Zorg er voor dat je geen stilstaand water in je tuin hebt staan of ververs deze regelmatig zoals een vogelbadje. Dit trekt namelijk muggen aan en muggen leggen hun eitjes in stilstaand water!
  • Keer lege potten om zodat hier geen water in kan blijven staan en zorg voor een deksel op je regenton.
  • Muggen hebben een hekel aan wind, een ventilator kan ook overlast voorkomen. Of zet de ramen tegen elkaar open en laat het lekker doortochten.
  • Horren en klamboes zijn natuurlijk ook zeer effectief om ze buiten de deur te houden.
Lees meer  Beperk vorstschade in je tuin

Broodjes aap

En alle broodjes aap over zoet bloed, warm of koud bloed, knoflook en uien eten… ze kloppen echt niet. De geur van bacteriën op je lijf trekken muggen aan, deze zijn voor de mens niet te ruiken. Voor muggen echter wel en de hoeveelheid en soorten verschillen per persoon. Afhankelijk van je ‘melange’ ben je de pineut of juist niet. Het zijn trouwens alleen de vrouwtjes die prikken.
Lees ook – Muggen voorkomen en bestrijden
Lees ook – Muggenwerende kruiden