Ben jij ook gek op vogels in de tuin? Doe dan mee aan de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, het grootste natuuronderzoek van Nederland. 

Dit jaar vindt de telling plaats op 27, 28 en 29 januari 2023. Doe ook mee via www.tuinvogeltelling.nl en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook in je tuin leven. Vogelbescherming geeft je 5 tips om het tellen makkelijk te maken.

 

4 tips om het vogels tellen makkelijker te maken

  • Tel in de ochtend. Wanneer het ’s nachts koud is, kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen. Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijkst te zien. De Nationale Tuinvogeltelling duurt maar een half uurtje, maar je zult verbaasd zijn hoeveel vogels je kan zien in zo’n korte periode.

 

  • Zorg dat er genoeg voer voor de vogels in je tuin te vinden is. In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven. Er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

 

  • Voer voor iedereen. Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken. Zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

 

  • Check de vogels in uw buurt. Als je weet welke vogels er bij je in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Op www.mijnvogeltuin.nl kun je eenvoudig via je postcode bekijken welke 10 vogels bij jou in de buurt te vinden zijn.
Lees meer  De bijzondere zwaluw

 

Schrijf je alvast in voor de Tuinvogeltelling

Doe jij ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling? Schrijf je nu alvast in via www.tuinvogeltelling.nl en ontvang via de mail gratis herkenningstips om vogels te herkennen. Ook ontvang je de Special Vogels Voeren én krijg je 15% korting op vogelvoer en nestkasten in de webshop van Vogelbescherming.

Wie kan er meedoen bij de Nationale Tuinvogeltelling?

Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen, zowel kinderen als volwassenen.

Hoe werkt de Tuinvogeltelling?

Tel een half uur lang alle vogels die je ziet en geef de resultaten door via www.tuinvogeltelling.nl. Het is niet nodig om alle vogels te kennen. Op de website staan de verschillende soorten tuinvogels omschreven inclusief afbeelding én geluid. Je vindt er een overzicht van de 25 meest voorkomende vogels in de tuin. Je kunt op de site ook een handig PDF-document uitprinten, zodat je onder de plaatjes makkelijk jouw teluitslagen bij kunt houden.

 

Bron: Vogelbescherming Nederland