Nederlanders houden meer van tuinieren dan van hun werk of huishouden, blijkt uit cijfers van de Tuinmonitor. Mannen én vrouwen geven hun tuin een ruime voldoende.

Mannen geven hun tuin gemiddeld een rapportcijfer 7, vrouwen zijn iets kritischer en geven hun tuin het cijfer 6,5. De meest favoriete tuinklussen zijn gras maaien, snoeien en het aanleggen van de tuin. Vrouwen worden ook enthousiast van werken in de moestuin, terwijl mannen dat minder leuk vinden. Onkruid wieden vinden we het minst leuk om te doen.

Tijd voor tuinieren

Zowel mannen als vrouwen zouden  graag meer tijd aan tuinieren willen besteden. Zij vinden het ook leuker om te tuinieren dan klusjes in huis te doen. De hoeveelheid tijd die we in onze tuin steken is redelijk groot: minimaal een keer in de week zijn we buiten te vinden om te schoffelen, het gras te maaien of het onkruid te bestrijden.

tuinieren, onderzoek, tuinmonitor, grasmaaien, onkruid wieden, snoeien, tuinen.nl

Liefhebbers van maaien kunnen zich de komende maanden uitleven, want vanaf de lente begint het gras weer te groeien. Door het gras kort te houden, krijgen jonge sprieten genoeg zonlicht, wat een mooi en dik gazon oplevert

Zo houd je tuinieren leuk!

Genieten in de tuin

Naast het tuinieren wil men vooral ontspannen genieten van de tuin. Hoe men dat doet, verschilt. Voor mannen zouden een jacuzzi en een buitenkeuken het totaalplaatje compleet maken. Vrouwen noemen vooral een tuinhuis en een Japanse tuin als een van hun tuindromen.

tuinieren, onderzoek, tuinmonitor, grasmaaien, onkruid wieden, snoeien, tuinen.nl

De helft van hen ziet ook het liefst een wilde tuin vol bloemen en groen. Hier zijn mannen minder enthousiast over, net als over het hebben van een moestuin.  Een compromis voor een droomtuin is wel te vinden, want de meerderheid van zowel mannen als vrouwen zouden zich thuis voelen in een strakke tuin met een fijn loungeset.

tuinieren, onderzoek, tuinmonitor, grasmaaien, onkruid wieden, snoeien, tuinen.nl

Bekijk welke tuinklusjes je deze maand kunt doen op onze maandelijkse tuinkalender.

Lees meer  Zelf broccoli kweken