Aan de slag in de tuin, met de tuinkalender april! De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De planten zijn in volle bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen. Bekijk hier tuinkalender april.

april, gazon, maaien, gras, tuinkalender april, tuinen.nl

Het gazon in april

 • Controleer het gras op kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je gelijk de plekken met grof gras verwijderen en opnieuw inzaaien.
 • Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter er hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu ieder geval elke maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd. Dit doe je in de periode van maart t/m september minimaal drie keer.
 • Klinkers langs de rand van het gazon? Loop met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden. Graskanten afsteken is dan niet nodig.

Naast de tuinkalender april ook aan de slag in de moestuin? Lees ook: Moestuinkalender april

Beplantingtips tuinkalender april

 • Laat planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou wennen. Je kunt dit vanaf halverwege deze maand doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ’s nachts weer binnen te halen. Deze boompjes verdragen liever geen vrieskou.
 • Heb je geen heesters of rozen geplant in het najaar en wil je deze graag in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze toch nog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
 • April is een mooie maand om de beplanting goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.
 • In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten.
Lees meer  Winter snoeikalender

april, vijver, onderhoud, tuinkalender april, tuinen.nl

Vijveronderhoud tuinkalender april

 • Schoon de vijver deze maand weer helemaal op. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Dit kan eventueel met een speciaal schaartje zodat je het vuil op afstand kunt verwijderen.
 • Zorg verder voor voldoende zuurstof in de vijver. Dit kan door eventueel wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen.
 • Versier je vijver eens op een andere manier. Met mini waterlelies fleur je de vijver in een handomdraai helemaal op. Je kunt ook denken aan het langs de waterkant planten van de gele dotterbloem.

Snoeien in april

 • Zo tegen het eind van april komt het maandelijks onderhoud echt weer om de hoek kijken. Snoei nu hagen zoals liguster, leylandii en taxus.
 • Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.

Dat was ‘m alweer. Als je de tuinkalender april helemaal hebt doorgelopen, weet je precies wat je deze maand allemaal te doen staat. Maak een handige planning waar je alle klussen in verwerkt. Blik ook nog even terug om te kijken of je in maart alles gedaan hebt en maak alvast plannen voor mei.

Bekijk ook: Tuinkalender maart of tuinkalender mei