Als je deze winter een paar nestkasten in je tuin hebt opgehangen, dan is de kans groot dat de kleine bewoners hier in het voorjaar naar terugkeren. In de koude seizoenen worden de nestkasten door de vogels gebruikt als warme overwinteringsplaats, maar in het voorjaar dienen ze voornamelijk als broedplaats. Om de vogels een mooie broedplaats te bieden, is het verstandig om de nestkasten in je tuin eerst schoon te maken.

Nestkasten vogels

Nestkasten schoonmaken

De schoonmaak kan het beste eind februari of halverwege maart gedaan worden. Dan zijn de strengste vorstperiodes voorbij en dan heb je de minste kans dat je nog een overwinteringsnest aantreft in de gebruikte nestkast. Als er echter vleermuizen of hommels in blijken te wonen, dan kun je deze dieren beter niet storen en de nestkast een andere keer schoonmaken.

Hoe kun je de nestkast schoonmaken?

Bij de schoonmaak moeten de eventuele uitwerpselen die er ’s winters in gekomen zijn, verwijderd worden. De nestkast kun je vervolgens schoonmaken met heet water. In het najaar, na de broedperiode, is het verstandig om de nestkasten nogmaals schoon te maken. In oud nestmateriaal zitten vaak veel parasieten. De schoonmaak kan dan het beste plaatsvinden nadat de jongen zijn uitgevlogen. Met een harde borstel en heet water goed boenen en de kast is weer klaar voor gebruik. Onderhoud van deze kasten verlengt de gebruiksduur.

Vogel, nestkastje, pimpelmees, nest, broeden, tuinen.nl

Extra gelegenheid om te broeden

Een nestkast biedt de vogels een extra gelegenheid om te broeden. Je helpt er vooral de bedreigde vogels mee. Door verschillende modellen nestkasten op te hangen, krijg je ook verschillende vogels in uw tuin. Sommige soorten zullen helaas nooit in een nestkast broeden, maar deze vogels kun je helpen door in de juiste maanden extra nestmateriaal te verschaffen.

Goed nestmateriaal

Vogels bouwen hun nest elk jaar opnieuw. De dieren willen hun nest zelf bouwen. Ze gebruiken allerlei verschillende materialen uit de natuur, zoals takjes, grassprietjes, mos en stukjes katoen. Laat daarom in de winter ook plantenresten in de tuin liggen, zodat de vogels daar voldoende materiaal uit kunnen halen.

Lees meer  Nestkastjes gaan eikenprocessierups tegen

Om de vogels een handje te helpen bij het vinden van goed nestmateriaal, kun je een nestdepot ophangen. Deze is gevuld met kapok- en stoffeerwol. Het is een hervulbaar reservoir van veerstaal. De vogels gebruiken dit materiaal uit zichzelf voor het bouwen van het nest.

 

Lees ook: Het hele jaar een vogelvriendelijke tuin