Afgelopen voorjaar was de eikenprocessierups een ware plaag. Niet alleen wij mensen hadden er last van, maar ook dieren en met name honden werden door de rups getergd. Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten vanwege het warme weer niet gunstig en verwachten deskundigen een groot aantal rupsen. Een natuurlijke bestrijding is het beste om de rupsen tegen te gaan zonder de bomen te beschadigen. Maar hoe doe je dat? Maak je omgeving aantrekkelijk voor de natuurlijke vijand van de rupsen: vogels. Het plaatsen van nestkasten is daar een handig hulpmiddel bij.

Levenscyclus van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups die dit jaar eraan gaat komen is eigenlijk vorig jaar al ontstaan. In het voorjaar vind je de nesten met rupsen terug in eikenbomen. Deze rupsen ontpoppen zich medio juli/augustus tot vlinders. De ontpopte vlinders gaan vliegen, paren en leggen eitjes. De vrouwtjesvlinder legt zo’n 250 tot 300 eitjes. Daarbij legt ze op een andere plek nog een tweede nest met eitjes. Dit kan wel 20 kilometer verderop zijn.

Kan je de brandharen voorkomen?

Nee, je kunt dit niet volledig voorkomen. De eikenprocessierupsen nestelen, zoals hun naam al zegt, in eiken. Als er dus geen eiken in je tuin staan, is de kans op overlast kleiner. Dit betekent echter niet dat er in de  geen nest in de buurt kan zitten dat voor overlast zorgt door de brandharen. Deze worden namelijk door de wind verspreid.

Vogels als natuurlijke vijand

Van vijftien vogelsoorten is vastgesteld dat ze de eikenprocessierupsen eten. Onder andere de koolmees, de spreeuw, de boomklever en de koekoek doen zich er tegoed aan of voeren ze aan hun jongen. Daarnaast hebben ook allerlei insecten, zoals sluipwespen en mieren, het op de rupsen gemunt. Door deze dieren naar je tuin te lokken kun je de rupsen op een natuurlijke manier bestrijden.

Lees meer  Gek op vogels? Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling

Onze favoriete nestkasten:


 

Weten hoe je meer vogels naar je tuin lokt? Lees dan ook deze 5 tips.

Dieren en eikenprocessierups

Zeker nieuwsgierige honden die alles besnuffelen, lopen het risico ook klachten van de eikenprocessierups te krijgen.

Symptomen en behandeling van honden die in aanraking met processierups zijn gekomen

 

 

 

Bron: Vivara