Het zijn een paar lastige dagen geweest! De zon scheen heerlijk en de temperatuur was top, maar het is nog veel te vroeg in het jaar. Aan de ene kant wil ik graag de moestuin in en gaan zaaien en planten zetten. Wat moet ik doen? Of beter gezegd, wat kan ik doen?

Maar wat nou als het volgende week gaat vriezen? Of nog erger, een dik pak sneeuw! Het is dus nog even een tijdje op mijn handen zitten en alleen datgene doen wat echt al kan.

 

Michels moestuin, moestuin, planning, zaaien, planten, goede buren

De moestuin schoffelen

Schoffelen is zo’n klusje dat ik al kan doen. Het oog wil tenslotte ook wat. Niet het leukste klusje maar na afloop ben ik altijd wel weer blij met het eindresultaat. Als de dagen nog kort zijn kan ik enkel overdag aan de slag, wat neer komt op tuinieren op zaterdag(ochtend). Maar dat is dan wel een lekkere start van de dag! Zo ook afgelopen zaterdag. Even heerlijk de schoffel door de tuin gehaald. Een beetje de oude rotzooi weghalen zodat ik weer een frisse start kan maken.

Ik kon bijna de hele moestuin schoffelen, op een vierkante meter na. Hier heb ik afgelopen november de knoflook tenen geplaatst. Dat is een echt najaars klusje. De tenen groeien al lekker en de groene scheuten komen al de grond uit.

Michels moestuin, moestuin, planning, zaaien, planten, goede buren

Michels moestuin, moestuin, planning, zaaien, planten, goede buren

Goede buren

Thuis ben ik begonnen met de planning voor dit jaar. Wat wil ik gaan ‘zetten’ en wat plaats ik waar? Ik gebruik hiervoor altijd wel even de lijst van ‘goede buren’ zodat ik voorkom dat bepaalde planten slecht groeien omdat ze naast de verkeerde planten staan.

Goede buren en het jaarlijks wisselen van plek zijn belangrijk voor optimale groei en om uitputting van de grond te voorkomen. Mijn wensenlijstje qua planten heb ik wel al klaar: prei, sla, tomaten, courgette, pompoenen, knoflook, knolselderij, paarse boerenkool en wie weet wat nog meer…

Lees meer  Kijk nou eens! - Michel's moestuin

Lees hier meer over Michels Moestuin